Afbeelding

Campagne Bob in de sportkantine 2015

Algemeen 111 keer gelezen

ADVERTENTIE - In het voorjaar van 2015 zal de Nederlandse Bob-campagne tegen rijden onder invloed weer van start gaan. Dit jaar is het thema ingericht rondom 'Bob in de sportkantine'. De landelijke campagne zal ook in de regio Haaglanden uitgevoerd worden op sportclubs met een eigen kantine en andere sportaccommodaties.

Bij het horen van de slogan 'Bob, daar kun je mee thuiskomen', gaat bij de meeste Nederlanders meteen een belletje rinkelen. Bob is de officiële naam van de persoon die nuchter blijft, zodat hij of zij andere mensen veilig naar huis kan rijden. Bij het uitgaan maken al veel mensen de Bob-afspraak. Je zorgt ervoor dat je netjes gekleed naar buiten gaat, dat je daarbij geen belangrijke spullen vergeet én dat jij en je gezelschap weten wie de Bob is. In de sportkantine is dit echter nog niet altijd een vanzelfsprekendheid. De meerderheid van de mensen die na een bezoek aan de sportkantine achter het stuur kruipen, is gelukkig nuchter.

Toch is er nog steeds een aanzienlijk aantal mensen dat niet nuchter de weg op gaat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 10 automobilisten meer heeft gedronken dan wettelijk is toegestaan. 5% van deze automobilisten heeft zelfs flink meer gedronken. Daar is dus nog ruimte voor verbetering. Ook bij een bezoek aan een sportkantine moeten vooraf heldere Bob-afspraken gemaakt worden. De campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en zijn campagnepartners (provincies, gemeenten, Veilig Verkeer Nederland, Stichting Verantwoord Alcoholgebruik, TeamAlert, politie en justitie). In onze regio bleek het aantal bestuurders dat teveel gedronken had in 2010 nog behoorlijk mee te vallen, maar iedere bestuurder die een glaasje te veel op heeft is er één te veel.

Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. Dit zorgt ervoor dat remmingen wegvallen, het geheugen en het concentratievermogen verminderen en dat zelfoverschatting bij de gebruiker toeneemt. 20% van de jaarlijkse verkeersslachtoffers is het directe gevolg van alcohol in het verkeer. Het drinken van alcohol heeft dan ook negatieve effecten op het rijgedrag. Naast een afnemende reactietijd, zorgt alcohol er ook voor dat de stuurtaak slechter wordt uitgevoerd.

Aanmelden voor de campagne
Sportverenigingen uit de regio kunnen een gratis Bobcampagnepakket bestellen voor in de sportkantine. De pakketten worden deze maand nog verstuurd naar het opgegeven bezorgadres. Een Bobcampagnepakket bestaat uit posters, bierviltjes, dienbladen, bardoeken etc. Daarnaast is er de mogelijkheid voor sportverenigingen om zich in te schrijven voor extra gratis Bobacties. Zo is het mogelijk een IVA-training voor het barpersoneel te regelen, een Bob-sponsorbord te krijgen of een bezoek van het Bob-campagneteam.

Een sportvereniging inschrijven voor de gratis activiteiten kan via deze website. Een wel heel bijzondere Bobactie dit jaar is de speciaal ontwikkelde quiz: Hoe goed ken jij Bob?! Sportverenigingen kunnen zich tijdens de campagneperiode in 2015 opgeven voor deze quiz. Vervolgens kunnen zij de quiz online of tijdens een bezoek van het Bob-campagneteam spelen. Leden van een sportvereniging kunnen op die manier punten sparen voor de competitie. De vereniging die aan het eind van de campagneperiode de meeste punten heeft gespaard, wint een optreden van een DJ van 3FM. Daarbij zal tevens een alcoholvrije cocktailbar voor de Bob aanwezig zijn en zullen er verschillende individuele prijzen te winnen zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant