Foto: Esther van der Wal
Foto: Esther van der Wal

Regionale 1-1-2 campagne Herken een hartaanval

Regio 64 keer gelezen

Regio - De Haagse wethouder Karsten Klein (Zorg en Welzijn) heeft woensdagmiddag samen met een verpleegkundige van de ambulancezorg GGD Haaglanden op het Spuiplein in Den Haag de regionale publiekscampagne 'Herken een hartaanval, bel direct 112' gelanceerd.

Hartfalen is een veelvoorkomende aandoening in onze maatschappij. Haga Ziekenhuis, GGD Haaglanden, Medisch Centrum Haaglanden, Bronovo, Veiligheidsregio Haaglanden, Hartstichting, Huisartsendienst Smash en de gemeente Den Haag hebben de handen ineen geslagen om dit extra onder de aandacht te brengen in de regio Haaglanden.

Campagne Herken een hartaanval
e campagne richt zich op het herkennen van de symptomen van een hartaanval. Een hartinfarct is hetzelfde als een hartaanval, maar elke hartaanval is anders. Ook de klachten kunnen verschillen. Maar altijd geldt: snel handelen is belangrijk. Dat beperkt de schade. Je hebt er dus alle belang bij om een hartaanval snel te herkennen. De meest voorkomende klacht is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Maar je kunt ook andere klachten hebben bij een hartaanval. De klachten beginnen vaak plotseling. Maar ze kunnen ook langzaam ontstaan en erger worden bij inspanning. De klachten kunnen mild beginnen en weinig last veroorzaken. Maar ze kunnen ook opeens erger worden.

De klachten kunnen een paar uur duren. Maar ze kunnen ook voor een tijdje weer verdwijnen. Wie vaker een hartaanval krijgt, kan vaak de klachten herkennen. Maar ze kunnen ook anders zijn. Als je denkt dat iemand een hartaanval heeft: bel 1-1-2. Door snel te handelen, kun je erger voorkomen. Bij een ernstige hartaanval is de schade aan het hart groter en duurt het herstel langer. Ook kun je later meer klachten krijgen. Je bent sneller moe en sneller buiten adem. Je kunt last krijgen van hartritmestoornissen en hebt een grotere kans om op jonge leeftijd te overlijden. Luister naar je hart, bel direct 1-1-2.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant