Afbeelding

De tarieven van Delfland kunnen wél omlaag!

Regio 49 keer gelezen

Regio - Delfland is ook in 2015 met stip het duurste waterschap. Maar de lasten kunnen wel anders worden verdeeld. De Algemene Waterschapspartij (AWP) Delfland vindt dat de burgers lang genoeg de grootste helft van de rekening hebben betaald. "Er kunnen zo vier tientjes af van de heffing voor ingezetenen" zegt Hans Middendorp, lijsttrekker van de AWP Delfland.

Tien jaar geleden zijn grote uitgaven gedaan voor de bouw van een nieuwe waterzuivering in de Harnaschpolder ('de grootste van Europa'). Verder zijn vanwege de toenemende hoosbuien ook vier grote waterbergingen aangelegd, zijn er nieuwe gemalen gebouwd en zijn op een aantal plekken de boezemkanalen verbreed. Daardoor heeft Delfland een grote schuld opgebouwd van bijna 500 miljoen euro, twee keer de jaarlijkse begroting. Inmiddels heeft Delfland de tering naar de nering gezet, is de organisatie afgeslankt en zijn een aantal grote uitvoeringsplannen geschrapt. Maar er is nog geen geld om te beginnen met het aflossen van de schuld. Gelukkig is de rente nu erg laag. 

Nu de ergste financiële problemen achter de rug zijn, vindt de AWP Delfland dat de burgers wel lang genoeg de grootste helft van de rekening hebben betaald. 
Vooral de 40.000 bedrijven in Delfland hebben jarenlang uit de wind gezeten. "Jarenlang hebben de burgers extra betaald om de boeren te ontzien. Als gevolg daarvan hoefden ook de bedrijven minder te betalen. Inmiddels zijn de tarieven voor de boeren landelijk aangepast, dus nu kunnen we terug naar normaal" zegt Guido van der Wedden van de AWP Delfland.

De AWP stelt voor dat burgers en bedrijven elk een gelijk deel van de inkomsten uit de waterschapsbelasting moeten opbrengen, want bedrijven profiteren net zo goed van droge voeten. Nu betalen de burgers nog 57,5% en de bedrijven maar 36,5% van de jaarlijkse begroting van 240 miljoen euro. De boerenbedrijven dragen 6% bij.

Wettelijk is bepaald dat de bijdrage van burgers in een groot waterschap als het hoogheemraadschap van Delfland tussen de 40% en 50% moet liggen, met speciale redenen mag dit met maximaal 10% verhoogd worden. De AWP Delfland vindt niet dat dat nodig is: 50% is voldoende.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant