Afbeelding

Campagneweek over de gevaren van koolmonoxide

Regio 83 keer gelezen

Regio - In de week van 1 tot en met 8 februari start een campagneweek over de gevaren van koolmonoxide (CO). Deze campagne is een initiatief van Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting.

Veiligheidsregio Haaglanden steunt de campagne actief, want ook in Haaglanden zijn er nog te veel en te vaak CO-slachtoffers. Het doel van de CO-campagne is bewustwording te creëren en kennis te vergroten over CO-vergiftiging en over 'wat te doen als het toch misgaat' bij burgers. Deze campagne maakt vooral gebruik van social media. Koolmonoxide doodt jaarlijks tenminste elf mensen. Het geurloze gas komt ongemerkt vrij, versuft je tot je bewusteloos raakt en laat je dan, als hulp te laat is, in stilte overlijden.

Komt deze informatie wat hard binnen? Gelukkig. Want luid alarm slaan tegen de stille sluipmoordenaar die koolmonoxide is, is precies wat de Brandweer en de Brandwonden Stichting op maandag 2 februari om 12.00 uur gaan doen. Tijdens de landelijke sirene start een gezamenlijke campagne om Nederlanders via een test en praktische adviezen bewust te maken van de gevaren van koolmonoxide. Waarom? Koolmonoxidevergiftiging zorgt nog steeds voor slachtoffers. Landelijk sterven zelfs tussen de 10 en 15 mensen per jaar aan deze oorzaak. Ook in Haaglanden hebben we hiermee te maken. Gelukkig niet elk jaar een sterfgeval, maar wel meerdere vergiftigingen per jaar met tientallen slachtoffers in Haaglanden. Ook in 2015 hadden we al zes meldingen. De test Voor de campagne is een test gemaakt. Deze test staat op brandweer.nl en geeft na het invullen inzicht op 'hoe risicobewust je bent op het gebied van CO-vergiftiging' en een advies op basis van de score. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om - met korting - een CO-melder te bestellen.

Het zeer giftige CO wordt gevormd bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen. Dit kan ontstaan doordat er onvoldoende geventileerd wordt, door het dichtstoppen van naden en kieren of doordat de schoorsteenkanalen niet in orde zijn. Slecht onderhoud van gaskachels, geisers en CV kachels in woningen is ook een belangrijke oorzaak waardoor koolmonoxide ontstaat. Koolmonoxide melders zijn aan te raden omdat CO ook van de buren afkomstig kan zijn. Daarnaast moet de ventilatie in orde zijn, met name ook bij keukengeisers zonder afvoer,moet er jaarlijks onderhoud gepleegd worden aan de apparatuur en moet de schoorsteen niet lek zijn en regelmatig geveegd worden. Je kunt het gevaar zien aankomen als de oranje vlam in de geiser of kachel hoger brandt dan normaal of doordat de ramen beslaan. CO-vergiftiging leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, gezichtsstoornis, hartkloppingen en bij langere blootstellingen aan hoge CO-waarden tot de dood. Het verraderlijke is dat de eerste symptomen van koolmonoxidevergiftiging op griep lijken. Meer informatie over Koolmonoxide is te vinden op de website brandweer.nl/haaglanden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant