Afbeelding

Peiling NOS niet juist: ook anders-gekleurde Pieten

Actueel 147 keer gelezen

Pijnacker - Sinterklaas laat in een open brief aan onze redactie weten dat de stelling van de gemeente Pijnacker-Nootdorp "Wij hebben en houden Zwarte Piet", zoals de NOS dat in een onderzoek heeft gemeld, niet juist is.

Woordvoerder Ron Penning van de gemeente Pijnacker-Nootdorp zegt in een reactie dat hij slechts heeft aangegeven bij de NOS dat de gemeente zich niet inhoudelijk met de Sinterklaasintocht wil bemoeien. "Niet meer en niet minder. Al zijn de Pieten pimpelpaars. Daar wil de gemeente zich niet mee bemoeien." De Goedheiligman stuurde vanuit Spanje vandaag ook een open brief naar de lokale media.

OPEN BRIEF VAN SINTERKLAAS

Madrid, 5 november 2014

Lieve kinderen van Pijnacker,

Natuurlijk volgt Sinterklaas al het nieuws dat er over hem en de Pieten wordt verteld op de voet. Zo las hij onlangs op Telstar Online dat volgens de NOS in Pijnacker-Nootdorp is gezegd: “Wij hebben en houden zwarte Piet”. Nou weet ik van de organisatie die mijn komst in Pijnacker altijd organiseert dat dat helemaal niet gezegd is! Natuurlijk komen we in Pijnacker met onze vertrouwde, maar ook met anders-gekleurde Pieten. En ik vond het goed om daar toch nog even melding van te doen.

U moet weten dat er bij ons in Spanje regelmatig wordt gekeken of en hoe we het feest nóg leuker kunnen maken. Dit jaar hebben onze kok-pieten bedacht dat we iets zouden moeten doen met het snoep. Onder het motto “snoep goed” heeft een aantal kok-pieten geëxperimenteerd met ander, gezonde snoepjes. Helaas, moet ik zeggen, zijn die experimenten grotendeel mislukt. In sommige gevallen ontplofte de pannen, ketels en potten in het gezicht van de Pieten! Als gevolg daarvan zijn hun gezichten soms pimpelpaars geworden! Hoe we ook hebben gepoetst: het bleef en blijft paars, donkergroen en zo meer. De kok-Pieten hebben het dus iets te bont gemaakt.

Maar ja, wij vinden het eigenlijk wel erg leuk staan en nemen die Pieten natuurlijk gewoon mee. We kennen namelijk de reputatie van Nederland als tolerant land, waar door de eeuwen heen altijd alle mensen, van alle kleuren welkom zijn geweest. Al die mensen hebben Nederland gemaakt tot prachtig kleurrijk land. We vertrouwen er dus op dat ook deze Pieten van harte welkom zijn!

Zoals voor ons ook alle mensen van alle kleuren welkom zijn bij ons feest! Maar, onder een voorbehoud. Wij, de Pieten en ik, richten ons natuurlijk allereerst op kinderen. Maar ook op grote mensen die in hun hart kinderlijk zijn gebleven. Want kinderlijk, dat betekent open staan voor het nieuwe en begrijpen dat wij naar Nederland komen om een heerlijk feest te organiseren waarin we niemand willen kwetsen. Nou lukt dat de laatste tijd minder vaak omdat wij vanuit Spanje kunnen zien dat er vooral steeds meer kinderachtige mensen bijkomen in Nederland. Kinderachtig, dat is blijven zeuren dat alles moet blijven zoals het altijd is geweest en tegen mensen die anders denken zeggen dat ze hun mond moeten houden. Of erger. Maar kinderachtig is ook het domweg blijven beweren dat Sinterklaas een racistisch feest is met de Pieten als een soort van domme slaven. Dat gaat volkomen voorbij aan de opzet van het prachtige kinderfeest, waarin de Pieten en ik volkomen gelijkwaardige en niet te missen elementen in zijn. Gericht op alle Nederlanders.

Die kinderachtige mensen, die mogen van ons allemaal lekker thuis blijven zitten. Schrijft u maar soms slimme, maar doorgaans domme, ongenuanceerde, kortzichtige, bekrompen, hopeloos ouderwetse en vaak onnodige kwetsende anonieme commentaren op facebook, blogs, fora en zo meer. Dit klinkt misschien streng en dat bent u wellicht niet meer gewend van die aardige man die ik geworden ben. Ja, geworden ben, want traditioneel gezien was ik een nare heropvoeder die jou er van langs gaf als je net iets te lang met je benen zat te wiebelen. Maar door de tijd heen ben ik veranderd, zoals altijd alles verandert. Maar u moet het maar even met mijn strenge bericht doen. Ik zie u graag, maar alleen als u ons feest in de vorm die wij hebben gekozen wilt meevieren. Als u dat niet wilt, om welke reden dan ook, omdat u voor uitsluitend zwarte Pieten of volstrekt tegen ook maar één zwarte Piet bent: blijft u maar lekker thuis ergens in een hoek staan. U moet alleen dan niet verwachten dat wij in ook maar een of andere hoek lekkers bij u komen strooien. Het zoet is voor de echte kinderen, u bent alleen maar zuur.

Dag lieve kinderen,
Sint Nicolaas

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant