Afbeelding

Tijdemanhove krijgt dakopbouw

Actueel 269 keer gelezen

Delfgauw - Eerlijk Alternatief is blij dat de bewoners van de Tijdemanhove in Emerald Delfgauw nu toch de mogelijkheid krijgen om een dakopbouw te plaatsen. Niet iedereen, want sommige huizen zijn uitgezonderd omdat de bewoners aan de Witmolen teveel last zouden ondervinden van deze dakopbouw.

De mogelijkheid wordt nu via een afwijkingsbevoegdheid op het bestemmingsplan gecreëerd, maar Eerlijk Alternatief was voorstander van een andere oplossing.
Jolanda van Leeuwen, commissielid en juriste had zich in de materie verdiept en kwam met de oplossing om dakopbouwen in Emerald toe te staan, tot negen meter, en in de nota Dakopbouw te laten opnemen op dat deze niet meer dan 30 procent schaduwwerking mochten veroorzaken omdat er anders geen vergunning afgegeven mag worden. Daarmee de moeizame discussie over planschade vermijdend.

Bewoners blij
Zowel de inwoners aan de Witmolen als aan de Tijdemanhove konden zich in de oplossing van Jolanda vinden, maar wethouder Van Staalduine zag niets in de oplossing. Hij was te bang voor hoge planschadeclaims voor rekening van de gemeente. Toch stemde de Raad unaniem in met zijn plan voor de afwijkingsbevoegdheid, daarmee de weg vrijmakend voor de bewoners aan de Tijdemanhove om aan de slag te gaan.

Meer ruimte in regelgeving
“Zowel in de literatuur, wetgeving en jurisprudentie zien we dat er steeds meer ruimte komt voor wijzigingen aan de bestaande woning. Dit geldt nog meer in een sterk verstedelijkt gebied als het onze. De Raad van State heeft in andere gevallen uitgesproken dat er geen recht op blijvend vrij uitzicht of het behoud van aanwezige zonlichttoetreding en privacy bestaat. We kunnen niet om deze tendens heen, ook al zouden wij dat misschien als privépersoon liever anders zien”, aldus Jolanda van Leeuwen die zich alvast aan het beraden is hoe de nota dakopbouw, die weer besproken gaat worden, te wijzigen is zodat bewoners niet meer zo fel tegenover elkaar hoeven komen te staan als de afgelopen jaren in Delfgauw. Er is behoefte aan eenduidige en eenvoudige regels voor iedereen die een dakopbouw wenst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant