Afbeelding

Schadebedrag rellen 2006 niet bekend

Actueel 53 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Onze redactie heeft aanvullende vragen gesteld aan de gemeente nu bekend is geworden dat een aantal slachtoffers van de Oranjerellen in mei 2006 een schadevergoeding heeft gekregen. Wij spraken met woordvoerster Ester Weststeijn.

Kun je aangeven om welk bedrag het in totaal gaat?
We doen geen mededelingen over de inhoud van de overeenkomst. Dit met het oog op de privacy van de slachtoffers. Er is een overeenstemming bereikt waarin alle partijen zich kunnen vinden.

Op welke gebieden is men schadeloos gesteld? Arbeidsongeschiktheid?
Het gaat om (im)materiële schade als gevolg van vernieling van kleding, letsel door hondenbeten, tijdelijke arbeidsongeschiktheid en tegemoetkoming in kosten van rechtsbijstand.

Waarom zijn juist deze zeven mensen in aanmerking gekomen? Hebben zij zichzelf gemeld?
Ja, deze zeven mensen hebben zich gemeld met een verzoek om schadevergoeding en van deze zeven mensen was het verhaal controleerbaar en de schade aantoonbaar.

Heeft of gaat de gemeente de betaling nog verhalen bij de politie?
Nee.

Waarom heeft dit zo ontzettend lang moeten duren? Waar zaten de pijnpunten?
Het is een ingewikkelde zaak, waarbij diverse belangen een rol spelen. Dergelijke processen kosten veel tijd. Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd (van de Rijksrecherche en het OM/politie) en ook het proces tussen (advocaat van de) gemeente en (advocaat van de) slachtoffers om tot een overeenkomst te komen kost tijd.

Uit welke “pot” komt dit geld en op basis van welke gemeentelijke regeling mag een gemeentebestuur inwoners schadeloos stellen, zeker als de gemeente aangeeft niet aansprakelijk te zijn?
Ook wanneer de gemeente van oordeel is dat er geen sprake is van juridische aansprakelijkheid, kan het – bijvoorbeeld uit menselijk oogpunt en/of ter voorkoming van het maken van kosten – verstandig zijn om toch een regeling te treffen. Deze uitgaven worden verwerkt in het jaarrekening-resultaat over 2013.

Betreft het allen inwoners van onze gemeente?
Ja.

In hoeverre is de politie nog betrokken geweest in dit traject?
Vanzelfsprekend is de politie betrokken geweest bij het onderzoek naar de feiten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant