Commotie om Chinees broekje in Pijnacker

Actueel 1.462 keer gelezen

Pijnacker - Baby's in China dragen meestal geen luiers. In plaats daarvan hebben ze een gat in hun broek. Als ze moeten poepen of plassen, hoeven de ouders ze alleen maar onder hun armen en benen vast te houden.

In Pijnacker ontstond onlangs grote commotie toen een Chinese dorpsgenote met haar kind (dat dus was gehesen in een dergelijk broekje) over straat liep. De politie werd zelfs op het gezin afgestuurd. Onze redactie kreeg vandaag onderstaande e-mail over het opmerkelijke incident.

"Een vriendin van mij heeft een kindje van bijna twee jaar oud, het heeft overdag geen luiers om, eigenlijk al een poosje, nou ja poos; inmiddels al zo'n 1,5 jaar. In de nachten nog wel, maar dat komt omdat de moeder moeite heeft met op tijd opstaan (je moet natuurlijk wel praktisch blijven, 2 keer in de week een luier in de was of een heel bed verschonen, het scheelt nogal). Omdat het kind nog niet zelf zijn broek kan losmaken als het moet poepen of moet plassen en omdat het in Nederland best wel fris is, heeft het een (Chinees) open kruis broekje aan, lekker warm, redelijk zedig als het loopt en zodra ie op zijn hurken gaat zitten, of op de pot zit kan die alles laten lopen zonder dat zijn broek nat wordt.

Ideaal! Die broeken zijn eigenlijk twee broekspijpen waarbij het kruis niet dicht gestikt zit. Alleen al 1,5 jaar zonder luier, tja het kon wel eerder hoor, maar toen had ze die speciale broekjes nog niet. Hoe zit dat nou? Haar verhaal: bijna ieder kind (uitgezonderd kinderen met zwakke blaas/darmen) wordt zindelijk geboren, het weet wanneer het zich moet ontlasten net zo als het weet wanneer het honger heeft. Alleen is de communicatie een probleem, verzorgers en kind moeten dit samen leren; communiceren. Dat een kind controle heeft over zijn sluitspieren is in de rest van de wereld algemeen gedachten goed; van Nieuw-Zeeland tot aan de Noordpool, overal waar er geen rijke Westerse beschaving is. Je wacht toch ook niet met je kind te kleden als het te koud heeft tot dat het zelf een truitje aan kan doen? Waarom zou je een kind niet leren om zijn behoefte op de pot te laten doen in plaats van zijn luier?

Een kind heeft een instinct meegekregen waardoor het een aantal dingen weet, hoe het moet drinken bijvoorbeeld of dat het het eigen nest niet wil vervuilen, maar een kind wat geen reactie krijgt, zal op een gegeven moment geen reactie meer geven en uiteindelijk het gevoel verleren en zo niet meer zindelijk zijn. Deze methode word BZC (baby zindelijkheidscommunicatie) of EC (elimination communication) genoemd, meer informatie hierover valt in de bibliotheek of op internet te vinden. Deze zindelijkheid is trouwens absoluut niet hetzelfde als wat er klok-zindelijkheid word genoemd.

Nu is het natuurlijk prima als mensen zich ongerust maken over anderen doordat ze dingen dénken te zien die zorgelijk zijn. Het komt ook vaak voor dat mensen niet goed kijken, omdat wat ze zien niet kennen en dus iets anders dénken te zien. Nu had die persoon in kwestie ook zelf even kunnen vragen waarom het kindje een scheur in zijn broek had, dan had deze persoon dit ontzettend mooie verhaal van hierboven te horen gekregen. Nu was het slot van het liedje dat de politie de moeder kwam vertellen dat er maar een oplossing gezocht moet worden. De Chinese broeken moeten dus een westerse aanpassing krijgen. Tot die tijd wordt er niet meer door de twee gewandeld, das toch weer jammer."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant