Situatie Delfgauw. Foto: Ricardo Louwen
Situatie Delfgauw. Foto: Ricardo Louwen

75 bomen om bij Dobbeplas

Actueel 80 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Recreatiegebied Dobbeplas bij Pijnacker- Nootdorp is vandaag zwaar getroffen door de storm die vooral vanochtend over ons land raasde. Circa vijfenzeventig bomen zijn daar als gevolg van deze storm omgewaaid. Het recreatieschap heeft al stappen ondernomen om omgewaaide bomen en afgerukte takken met de grootste overlast op te ruimen.

De grootste schade werd aangericht in een deel van het zogenaamde hondenbos. In het perceel tussen de Oudeweg en het hondenbos zijn veel oude populieren, die op de nominatie stonden over tien jaar gekapt te worden, omgewaaid. De politie heeft het fietspad langs de Oudeweg afgezet omdat er bomen op waren gevallen. G.Z-H (beheerder van het recreatiegebied) heeft in opdracht van het recreatieschap hier de omgewaaide bomen opgeruimd. De bomen stonden op deze plek meer in de wind. Reden hiervan is dat in het kader van het ‘herinrichtingsplan Dobbeplas’ het afgelopen jaar al veel bomen van slechte kwaliteit gekapt zijn. Zonder deze eerdere ingreep zou er een onveilige situatie ontstaan zijn en was de schade nog veel groter geweest.

Ook in andere delen van de Dobbeplas zijn bomen omgewaaid en takken afgerukt, maar in veel minder grote mate. Terreinbeheerders van G.Z-H zullen ook dit opruimen in de komende dagen. Het omwaaien van de bomen is overigens geen reden om het herinrichtinsplan van de Dobbeplas aan te passen. Het plan kan gewoon uitgevoerd worden. Op 16 november staat er sowieso een boomplantdag op het programma naar aanleiding van de boomspaaractie van de Er-op-uit wandelingen die ieder jaar door G.Z-H worden georganiseerd.

De schade in andere door G.Z-H beheerde recreatiegebieden valt gelukkig enorm mee. Veel afgerukte takken, maar weinig overlast voor recreanten. In recreatiegebied Rottemeren lag vandaag een boom over een fietspad, in recreatiegebied Midden-Delfland meerdere bomen en takken. Ook deze zijn inmiddels opgeruimd. In provinciaal recreatiegebied Vlietland is een parkeerplaats tijdelijk afgesloten. Daar waar het nodig is zal G.Z-H in de recreatiegebieden onveilige stukken (laten) afzetten en de schade zo snel mogelijk verhelpen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant