Afbeelding

Fietsen op Raadhuisplein mag weer

Actueel 97 keer gelezen

Pijnacker - Het wordt weer mogelijk om te fietsen op het Raadhuisplein. Daartoe heeft het college na rijp beraad besloten na raadpleging van bewoners, ondernemers en politie.

"In augustus 2012 was tot een fietsverbod besloten als onderdeel van diverse verkeersmaatregelen om van het nieuwe centrum van Pijnacker een prettig woon- en winkelgebied te maken. Verschillende invalshoeken, belangen en argumenten zijn toen zorgvuldig gewogen. De keuze voor wel of geen fietsverbod bleek een lastige afweging", zo legt woordvoerster Jennie Mekking uit.

De belangrijkste overweging destijds betrof de voorkeur van ondernemers (in de klankbordgroep) en de politie voor een fietsverbod. Uiteindelijk is besloten in het hele gebied (Raadhuisplein, Emmapark en Julianalaan) alleen fietsers toe te staan vanaf een uur na winkelsluiting. "Wel zegde het college toe alle maatregelen rond de zomer van 2013 te evalueren. Ook in de periode na dit besluit bleven de meningen over het fietsverbod verdeeld", aldus Jennie.

De evaluatie onder de bewoners van het Emmapark, de ondernemers in het centrum en het publiek op het Raadhuisplein is inmiddels afgerond. Over het algemeen is men tevreden met de ingestelde maatregelen, zoals de venstertijden, het laden en lossen en de nieuwe in- en uitgangen van de parkeergarage. Met betrekking tot het fietsverbod tijdens winkeltijden blijkt het publiek een lichte voorkeur (54%) te hebben om het verbod op te heffen. Tevens blijkt de politie geen zwaarwegende bezwaren (meer) te hebben tegen fietsen op het Raadhuisplein, mits enkele aanvullende verkeersmaatregelen getroffen worden.

Het college heeft vanuit deze evaluatie het besluit van 2012 opnieuw gewogen. Alhoewel de evaluatie geen overduidelijke voorkeur laat zien, heeft het college besloten het fietsverbod op te heffen en de extra maatregelen in te voeren die de politie voorstelt om onveilig fietsgedrag zoveel mogelijk tegen te gaan. Binnenkort maakt het college de datum bekend waarop fietsen weer officieel is toegestaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant