Rik Buddenberg stapt in 2014 op.
Rik Buddenberg stapt in 2014 op.

PvdA wil referendum burgemeester

Actueel 51 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Afgelopen vrijdag zijn de fractievoorzitters van alle partijen in de gemeenteraad door de Commissaris der Koning geïnformeerd over de aankomende burgemeestersbenoeming.

De PvdA-fractie heeft besloten de mogelijkheid te gaan onderzoeken om een burgemeestersreferendum te organiseren op de datum van de gemeenteraadsverkiezingen.

Fractielid Jan Zandijk zegt: “De burgemeester is een belangrijk publiek figuur. Hij is daarnaast de aanvoerder van het College en van de gemeenteraad. De gemeenteraad stelt binnenkort de profielschets vast en er komt een vertrouwenscommissie die kandidaten gaat selecteren. Deze bestaat uit raadsleden die ondersteund worden door adviseurs. De selectieprocedure is niet openbaar. Wij denken, dat we ook aan onze inwoners binnen de mogelijkheden van de wet zo veel mogelijk inspraak moeten geven in wie de opvolger van burgemeester Rik Buddenberg zal worden. Welnu, op 19 maart 2014 vinden de volgende gemeenteraadsverkiezingen plaats. Wat is er op tegen om dan aan onze inwoners ook te vragen of zij hun stem willen uitbrengen op burgemeesterskandidaten?”

De komende tijd zal de PvdA-fractie de wettelijke en praktische mogelijkheden hiervoor verder verkennen. De gemeenteraad beslist binnenkort in een speciale raadsvergadering over de te volgen procedure.

Zie ook de nieuwe poll op deze website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant