Afbeelding

Documentaire Ximena Pieterse

Actueel 1.557 keer gelezen

VIDEO Nootdorp - De tweede aflevering van Het drama van, gaat over de moord op Ximena Pieterse, een 15-jarig meisje uit Nootdorp. De documentaire wordt vanavond om 21.30 uur op Nederland 1 uitgezonden.

 Ximena is een vrolijk, sociaal meisje en een getalenteerd rugbyspeelster. Met twintig messteken komt er een einde aan haar leven. Ximena had domme pech: ze was op de verkeerde tijd, op de verkeerde plaats. “Ximena was de laatste van wie je zou denken dat er zoiets ergs zou kunnen gebeuren. Het was een stoer en sterk meisje”, vertellen haar schoolvriendinnen.

In februari 2012 gaat de 15-jarige scholiere naar een verjaardagsfeestje in Den Haag. Ze zou bij een vriendin blijven slapen, maar eindigt midden in de nacht alleen op straat. De batterij van haar telefoon is leeg. Dan komt de 25-jarige Stanley A. langs gelopen, op weg naar huis.

Niet rooskleurig
Het leven van Stanley is tot dan toe niet rooskleurig verlopen. Hij heeft Asperger, een autistische aandoening en op de basisschool wordt hij veelvuldig gepest. Als hij 15 jaar is, steekt hij een willekeurig slachtoffer neer. In een dagboek schrijft hij hierover: 'Ik ben met een legerdolk naar school gegaan, na schooltijd, 14.12, stak iemand neer. Wie het was en waar het was doet er niet toe …ik deed het…ik pakte een willekeurig iemand…Ik werd op dat moment al 8 jaar gepest. Ik was op een punt gekomen dat ik niet meer aan zelfmoord dacht. Ik ging verder.'

Stanley krijgt een Pij-maatregel (plaatsing in jeugdinrichting), jeugdtbs en verblijft vijf onder toezicht. In 2006 komt op hij vrije voeten. Sinds augustus 2011 heeft hij om de twee weken een gesprek bij De Waag, een instelling die ‘gespecialiseerde zorg biedt aan mensen die grensoverschrijdend gedrag combineren met een psychische stoornis.’ Op 3 februari 2012 schrijft hij aan een hulpverlener: 'Het maakt mij angstig, hoe lekker ik me soms voel als ik denk aan dat ik iemand het leven uitsteek.'

Lege accu
Drie weken later komt hij 's nachts Ximena tegen, zittend op een bankje, met een telefoon die het niet doet. Hij biedt haar een slaapplaats aan en een oplader voor haar telefoon. Drie uur later, als ze gekleed in zijn bed ligt te slapen, brengt hij haar met 20 messteken om het leven. Aan een vriendin stuurt hij een sms: 'Ik heb iets ergs gedaan. Ik heb een meisje vermoord. Opwelling onder speed.' Een jaar later staat hij voor de rechter.
'Poppetje, we missen je. Je lach, je ondeugende blikken. Je bent op een bizarre krankzinnige wijze van ons weggenomen.' De moeder van Ximena houdt een indrukwekkend relaas tijdens de rechtzaak. "We kunnen alleen nog maar zeggen: bedankt lieve schat dat je er was voor ons. Ik mis je lach, je advies, je gezelligheid. Ik zeg met trots dat we heel blij zijn dat juist jij onze dochter was. Love you and miss you for ever and ever."
Stanley wordt veroordeeld tot 7 jaar gevangenis en TBS met dwangverpleging. Hij gaat in hoger beroep.

Hoe overleef je de moord op je dochter? In Het drama van … praten de ouders en broer van Ximena openhartig over de moeilijkste tijd van hun leven en over de steun die ze kregen van de rugbyclub. Het programma volgt ook de rechtzaak en de confrontatie met Stanley. En er wordt gezocht naar het antwoord op de vraag waarom niemand ingreep toen Stanley in een brief zijn moordneigingen duidelijk maakte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant