Afbeelding

Fractievergoedingen onder de loep

Actueel 58 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - In de beeldvormende vergadering mochten de fracties vanavond vragen stellen aan de ingestelde kascommissie die de fractievergoedingen heeft gecontroleerd. Dat zegt verslaggeefster Manuela Bijl van Telstar/Eendracht vanavond.

Meest prangende vraag was of de fractie van LPN, van de heer Jef Burger, al een toelichting over de gemaakte kosten had verstuurd aan de commissie. Voorzitter van de kascommissie Bob van der Deijl kon niet anders dan nee antwoorden. Wel kon hij aanvullen dat horecauitgaven niet worden gezien als onrechtmatig als de huidige verordening wordt gehanteerd. De fractie van de LPN is de enige fractie die exorbitante uitgaven van het fractiebudget doet in de lokale horeca.

Volgende week donderdag gaat het debat over de criteria gevoerd worden en mag een ieder zich uitspreken over het verslag van de kascommissie en het declaratiegedrag van de LPN. Jef Burger zette alvast de toon met zijn reactie: "Dit is het summum van trivialisering van de politiek", waarop Van der Deijl rustig antwoordde dat de kascommissie nu eenmaal werkt in opdracht van de Raad.

Telstar-reporter Martijn Mastenbroek gaat vrijdagochtend de bonnen bekijken waar de commotie om is ontstaan. Daar zal hij ook het afgekeurde bonnetje vinden van D66, zij kochten en bloemetje van twintig euro voor iemand die in het ziekenhuis verbleef. Hun potje 'Lief & Leed' werd wel aangemerkt als onrechtmatig. Naar verluidt plaatst hij vrijdagmiddag alle stukken online.

Vorig jaar bleek dat een aantal partijen de vrijheid van besteding wel heel ruim had geïnterpreteerd. Zo leverde de partij Leefbaar Pijnacker-Nootdorp alleen al in 2009 maar liefst 57 bonnetjes in bij de gemeente na ‘fractieoverleg’ in de plaatselijke horeca. Het totaalbedrag over drie jaren liep op tot zo’n 8000 euro. Dit jaar is er daarom een heuse kascommissie ingesteld om excessen bespreekbaar te maken en kaders af te spreken. De kaders werden door de gemeenteraad van tafel geveegd, maar de ethische controlecommissie bleef overeind: samengesteld uit enkele leden van de gemeenteraad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant