Afbeelding

Mogelijk regionale hittegolf op komst

Regio 32 keer gelezen

Regio - Volgens Meteo Consult schuift bijzonder warme lucht het land in. Morgen al wordt het 24 tot 28 graden, de dagen daarna variëren de maximumtemperaturen tussen 25 en 30 graden. Dergelijke warmte in september is niet uniek, maar wel bijzonder.

Het opmerkelijkst is de groeiende kans dat er in ons land een regionale hittegolf kan gaan optreden, een zeer zeldzaam fenomeen in deze maand. Het is meer dan 65 jaar geleden dat een dergelijk meteorologisch feit zich voordeed.

Aangezien het niet in De Bilt, het landelijk hoofdstation, tot meerdere dagen met tropische temperaturen zal komen, is een landelijke hittegolf uitgesloten. In het zuidoosten kan waarschijnlijk wel worden voldaan aan het criterium van 5 opeenvolgende dagen van minimaal 25 graden, waarvan er minimaal drie 30 graden of warmer zijn. De diverse rekenmodellen zijn hieromtrent nogal springerig, maar neigen meer en meer naar een langdurige warme periode.

Sinds 1901 heeft Zuidoost-Nederland slechts twee keer een regionale hittegolf kunnen optekenen. Beide kwamen op conto van het weerstation in Maastricht/Beek. Dat was het geval in 1919 (9 tot en met 14 september) en in 1947 (11 tot en met 16 september). Ook al wordt het in septembermaanden af en toe tropisch warm, zoals in de warme septembers van 1999 en 2003, een aantal van dergelijk hete dagen op rij is zeer uitzonderlijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant