Aanhouding van de 22-jarige verdachte.
Aanhouding van de 22-jarige verdachte.

Delftse aanrander (22) opgepakt

Regio 112 keer gelezen

Delft - Politieagenten hielden woensdag 3 juli in de wijk Tanthof in Delft een 22-jarige Delftenaar aan op verdenking van poging verkrachting van een 20-jarige vrouw op donderdag 9 mei.

Een 20-jarige Delftse werd die dag om 02.30 uur door een achterop rijdende fietser ten val gebracht, op gewelddadige wijze aangerand en bijna verkracht. Het slachtoffer fietste die morgen op het fietspad Kruithuispad. Zij reed vanaf de Provinciale weg in de richting van de Voorhofdreef. Daar duwde een man haar van haar fiets. De man betastte haar en probeerde haar kleding uit te trekken. De vrouw verzette zich en begon hard te gillen. De verdachte fietste hierna weg.

Groot rechercheonderzoek
Onmiddellijk startte de politie met een groot onderzoek. Onder leiding van een officier van justitie werd een speciaal rechercheteam, team grootschalig opsporing, geformeerd. Van het slachtoffer werd onder andere kleding veiliggesteld en voor onderzoek ingezonden naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Naast het houden van een onderzoek op het plaatsdelict startte de politie dinsdag 4 juni ook met een intensief onderzoek naar getuigen. Agenten gingen in de wijk Tanthof-Oost van deur tot deur om zoveel mogelijk getuigen te kunnen spreken. Om in contact te komen met getuigen hielden agenten een flyeractie en werden billboards geplaatst. Ook werden de zaken in het regionale opsporingsprogramma 'Team West' van Omroepwest en in het landelijke opsporingsprogramma 'Opsporing Verzocht' onder de aandacht van het publiek gebracht.

DNA-match zorgt voor beslissende doorbraak
Bij de recherche kwamen verschillende tips binnen die door het team werden onderzocht. Het NFI trof in de kleding van het slachtoffer DNA aan. Na analyse van deze sporen bleek er een match te zijn met het DNA-profiel van de 22-jarige Delftenaar. Politiewoordvoerder Cor Spruijt: "We zijn blij dat we nu een doorbraak in het onderzoek hebben. Door het rechercheteam is veel werk verzet om uiteindelijk een verdachte te kunnen aanhouden. Het gehouden deur tot deur onderzoek was intensief en leverde voor het team de nodige belangrijke informatie op. Het aangetroffen DNA materiaal zorgde uiteindelijk voor het laatste puzzelstukje." Het team kan nog niet zeggen of de verdachte ook verantwoordelijk is voor de aanranding op het Hoogspanningspad van vorig jaar.

Vrijdag 16 november van het vorig jaar werd een 18-jarige fietsster uit Delft na haar werk in Delfgauw op het Hoogspanningspad door een tegemoetkomende fietser ten val werd gebracht. Het slachtoffer werd door de verdachte in een lager gelegen sloot gegooid.

Voorgeleiding
De aangehouden verdachte werd vrijdag 5 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot dat de hechtenis van de verdachte met 14 dagen te verlengen.

Reactie burgemeester
Burgemeester Bas Verkerk: "Het speurwerk van de politie in combinatie met de vele reacties die uit het buurtonderzoek naar voren kwamen, hebben er toe geleid dat deze verdachte snel konden worden aangehouden. De impact van dergelijke misdrijven is bij slachtoffer(s) en bewoners groot en levert daarnaast een forse inbreuk op het veiligheidsgevoel op."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant