Afbeelding

Praat mee met het OM in Den Haag

Regio 246 keer gelezen

Regio - “Verdachte van winkeldiefstal hoort werkstraf tegen zich eisen. “Woninginbreker veroordeeld tot gevangenisstraf”. “Straatrover op heterdaad aangehouden”. Deze koppen verschijnen geregeld in de media.

Het Openbaar Ministerie (OM) brengt dagelijks verdachten van een misdrijf voor de rechter en formuleert daar een strafeis. Maar wat vindt de samenleving eigenlijk van de hoogte van deze strafeisen? Vindt u de strafeisen te mild, te hoog of moet er misschien op andere wijze bestraft worden? Het OM Den Haag wil graag uw mening horen.

Straatroof
Stel, u wordt op straat beroofd van uw smartphone. U krijgt ook nog een klap en valt. Wat vindt u dan een passende straf voor deze dader? "Op dinsdag 9 juli willen we graag met u in gesprek over het onderwerp straatroof. Tijdens de bijeenkomst willen we aan de hand van een aantal fictieve zaken van u horen wat u passende strafeisen vindt en wat u strafverzwarende of juist strafverminderende factoren vindt. Verder zal een officier van justitie die avond ook wat meer vertellen over hoe een onderzoek naar een straatroofzaak verloopt", zegt woordvoerster Nicolette Stoel.

De bijeenkomst vindt plaats in het Paleis van Justitie in Den Haag, Prins Clauslaan 60. Tijdstip: 19:00-22:00uur. Op 3 juli 2013 gaat het OM over hetzelfde onderwerp in gesprek met middelbare scholieren uit de regio Den Haag.

Interesse? Meld u aan!
Wilt u meepraten op 9 juli? Dan kunt u zich aanmelden op de website van het OM: www.om.nl/aanmeldenburgerforum of via denhaag@om.nl. Vermeld in de mail uw naam, adres, telefoonnummer, leeftijd, geslacht en een korte motivatie.

Resultaten
"De resultaten van de burgerpanels gebruiken we om te bepalen of onze richtlijnen nog passend zijn. In 2012 organiseerde het OM Den Haag bijvoorbeeld een burgerpanel over de onderwerpen diefstal en inbraak. Uit die peiling, die ook op andere plaatsen in het land is gehouden, bleek onder andere dat mensen het geen verschil vonden maken of een woninginbraak ’s nachts of overdag plaatsvond. Het wel of niet thuis zijn van de bewoners vonden ze wel belangrijk in de afwegingen voor de hoogte van de strafeis. Op basis hiervan is de richtlijn ten aanzien van woninginbraken aangepast", aldus Nicolette.

Over het OM
Het Openbaar Ministerie is de enige instantie in Nederland die mensen strafrechtelijk kan vervolgen door ze voor de rechter te brengen. Het OM stelt daarbij steeds de vraag of het gaat om een strafbaar feit en of er voldoende bewijs is. De strafeis die het OM formuleert moet recht doen aan de ernst van het misdrijf en de gevoelens in de samenleving. De hoogte van deze straf is mede afhankelijk van de richtlijnen die het OM daarvoor heeft gesteld en moeten binnen de kaders van de wet vallen. Na de terechtzitting bepaalt de rechtbank de uiteindelijke hoogte van de straf.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant