Afbeelding

Open Riooldag zaterdag 8 juni

Regio 42 keer gelezen

Regio - Zaterdag 8 juni openen diverse rioolwaterzuiveringen en rioolgemalen hun deuren voor publiek. Tijdens de Open Riooldag kunt u een duik in het riool nemen. Figuurlijk dan. Er zijn activiteiten voor groot en klein. De Open Riooldag wordt gehouden in het kader van de campagne ‘Niet in het Riool!’

Met deze publiekscampagne vragen het Hoogheemraadschap van Delfland, gemeenten en Rijkswaterstaat aandacht om het riool goed te gebruiken. En vochtige doekjes en vet niet in de wc maar in de afvalbak of gele vetcontainer te gooien.

Tijdens de Open Riooldag vertellen rioolwerkers en medewerkers van de gemeenten en het waterschap u graag over de reis van het afvalwater. Een leuke kans om het interessante proces van dichtbij te bekijken. Op verschillende locaties worden rondleidingen en activiteiten gehouden. Alle activiteiten duren van 10:00 tot 15:00 uur. De toegang is gratis.

Het programma

Rioolwaterzuivering De Groote Lucht in Vlaardingen
Een van de trekpleisters tijdens de Open Riooldag is rioolwaterzuivering De Groote Lucht aan de Maassluissedijk in Vlaardingen. Bezoekers kunnen een gratis rondleiding krijgen, of de tentoonstelling Het Riool leeft! bekijken. Er zijn informatiekraampjes en diverse leuke kinderactiviteiten zoals een rioolspel, quiz en een springkussen. Rijkswaterstaat laat er zien welke gevolgen verkeerd rioolgebruik kan hebben voor het oppervlaktewater.

Rioolgemaal Holy in Vlaardingen
In Vlaardingen is op 8 juni ook rioolgemaal Holy aan de Holysingel geopend voor publiek. Een unieke gelegenheid om dit rioolgemaal eens van binnen te zien. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het riool via een rioolinspectiewagen, een glazen rioolbuis en kunnen zien wat een kolkenzuiger precies doet. Voor kinderen zijn er speciale kinderactiviteiten.

Rioolwaterzuivering Harnaschpolder in Den Hoorn
Tijdens de Open Riooldag zijn er gratis publieksrondleidingen in rioolwaterzuivering Harnaschpolder aan de Peuldreef in Den Hoorn. Daarnaast wordt de film Van Plas tot Plas vertoond en zijn er diverse leuke activiteiten voor kinderen, zoals het rioolspel en een springkussen.

Rioolgemaal Marconi en Riool in de straat! in Schiedam
In Schiedam kunnen bezoekers het rioolgemaal Marconi bezoeken. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het riool op de Marconistraat via een rioolinspectiewagen, een glazen rioolbuis en zien wat een kolkenzuiger precies doet. Voor kinderen zijn er speciale kinderactiviteiten.

Gemeentewerf De Werf en Rioolgemaal Naaldwijk-Zuid in Naaldwijk
Tijdens de Open Riooldag is het rioolgemaal Naaldwijk-Zuid geopend tussen 10.00 en 15.00 uur. Ook bij gemeentewerf De Werf zijn diverse activiteiten rond de Open Riooldag georganiseerd. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het riool via een rioolinspectiewagen, een glazen rioolbuis en kunnen zien wat een kolkenzuiger precies doet. Voor kinderen zijn er speciale kinderactiviteiten.

Rioolgemaal Europalaan in Pijnacker
Bezoek tijdens de Open Riooldag het rioolgemaal aan de Europalaan in Pijnacker. Van 10.00 tot 15.00 uur kun je er een kijkje achter de schermen nemen. Een medewerker van de gemeente vertelt alles over de werking ervan. Ook is er informatie en filmpjes over de werking van het riool, gescheiden rioolstelsels en de gevolgen van verkeerd rioolgebruik. Met een rioolinspectiewagen kunt u kijken in het riool en zien wat er in het riool terechtkomt dat er niet thuis hoort.

Rioolgemaal Zuidplantsoen in wijk TU-Noord in Delft
Delft stelt het rioolgemaal Zuidplantsoen aan het Zuidplantsoen in de wijk TU Noord van 10.00 tot 15.00 uur open voor publiek. Hier geven medewerkers van de gemeente uitleg over het rioolgemaal en de werking van de riolering. Ook zijn er demonstraties van een kolkenzuiger en van camera inspectie van de riolering. U zult verstelt staan wat er allemaal in het riool terecht komt en wat er eigenlijk niet in hoort.

Rioolgemaal Centrum Lijnbaan in Den Haag
In Den Haag kunt u tussen 10.00-15.00 uur rioolgemaal Centrum bezoeken. Dit is tegenover de hoofdingang van ziekenhuis Westeinde. Medewerkers van de gemeente geven u graag uitleg over de werking van het riool. Wat gebeurt er eigenlijk nadat u het toilet thuis doorspoelt? Via een videoauto kunt u in de Loosduinseweg bij het rioolgemaal zelf een kijkje in het riool nemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant