Doordat de wapening in de lateien aan het roesten is, komt er beton los.
Doordat de wapening in de lateien aan het roesten is, komt er beton los.

Het gemeentehuis in de steigers

Actueel 22 keer gelezen

Pijnacker - Een deel van het gemeentehuis wordt momenteel in de steigers gezet. Het betreft het gedeelte waar ook de fractiekamers zich bevinden.

“Er is de laatste tijd best wel veel verspijkerd aan het gemeentehuis. In het kader van de bezuinigingen is het wellicht best interessant om te weten wat er nu weer gaat worden verspijkerd en belangrijker, wat dit kost”, zo schreef een bezoeker van Telstar Online aan onze redactie. Wij gingen met de bewuste e-mail naar het gemeentekantoor waar woordvoerder Ron Penning uitgebreid antwoord gaf op de bouwperikelen.

“Het betreffende gedeelte van het gemeentekantoor dateert uit de jaren zeventig. Ongeveer 15 jaar geleden is het metselwerk van de buitengevel vernieuwd en werd het uiterlijk afgestemd op het gemeentekantoor”, zo weet hij. De nieuwe buitengevel staat op betonnen lateien (draagbalken) en deze vallen langzaam uit elkaar. “Doordat de wapening in de lateien aan het roesten is, komt er beton los. Dit proces, dat in de volksmond betonrot heet, moet gestopt worden. Anders ontstaan er gevaarlijke situaties. Twee jaar geleden was al duidelijk dat hier een keer iets aan gedaan moest worden, maar afgelopen jaar was duidelijk dat verder uitstel niet gewenst is.”

Omdat er veilig en netjes gewerkt moet worden, staat de hele gevel (met uitzondering van de raadszaal) in de steigers. “Omdat deze steiger er toch staat, gaan we ook het trespa reinigen, voegwerk herstellen en roestplekken in de erker wegwerken. En het stucwerk wordt in de verf gezet zodat het er straks weer als nieuw uit komt te zien. Om toekomstige schade te voorkomen wordt bij de voormalige slangentoren nieuw lood gelegd op de lateien zodat water moeilijker binnen kan dringen. De kosten voor deze werkzaamheden worden gedekt uit de voorziening onderhoud gebouwen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Meerbouw uit Pijnacker en duren ongeveer zes weken”, aldus Ron.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant