Afbeelding

Ruimterots zichtbaar bij passeren aarde

Actueel 30 keer gelezen

Pijnacker - Planetoïde 2012 DA14 kwam vanavond om 20.24 uur het dichtst bij de aarde maar is in Nederland pas laat op de avond te zien.

Sterrenwacht De Tweelingen is geopend voor liefhebbers. Morgen is de ruimterots in Nederland de hele nacht met een verrekijker te zien. Dit meldt weekbladspijkenisse.nl. Als u te koud vindt om buiten te blijven of het is morgenavond bewolkt kunt u haar ook live volgen.

Het is een gevaarte van bijna vijftig meter doorsnee, 130.000 ton zwaar. Als het de aarde zou raken, gaf het een klap van zo'n 150 Hiroshima-bommen. Maar dit keer wordt het een zekere misser, meldt ruimtevaartorganisatie Nasa. Vanavond om even voor half negen (Nederlandse tijd) scheert ruimterots 2012 DA14 op 27.600 kilometer langs de aarde. Nog nooit zag de mens een planetoïde van deze omvang zo dicht in de buurt komen.

Sinds een jaar of vijftien speurt de Nasa de hemel af om te zien of er een ruimtesteen op ramkoers ligt. Er zijn naar schatting ruim 20.000 zogeheten aardscheerders (die dicht bij de aarde komen). De planetoïde 2012 DA14 werd een jaar geleden door een sterrenwacht op Majorca ontdekt. Het gesteente draait bijna hetzelfde rondje om de zon als de aarde. Ze kruisen elkaar daardoor twee keer per jaar, maar zelden zo rakelings als vanavond. De volgende 'nabije' ontmoeting is op 15 februari 2046; dan passeren ze op een miljoen kilometer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant