Afbeelding

Illegaal vuurwerk levensgevaarlijk

Actueel 62 keer gelezen

Pijnaker-Nootdorp - Misschien denk je: “Illegaal vuurwerk? Daar ben ik tegen, dus dit artikel is niet voor mij bestemd.” Neem dan toch even de moeite verder te lezen, want vaak zijn het toevallige passanten, buren of omstanders die slachtoffer worden van illegaal vuurwerk. Daders maken zich maar al te gauw uit de voeten.

Slaap je lekker bij de gedachte dat naast je of een paar huizen verder misschien grote hoeveelheden illegaal vuurwerk ligt opgeslagen of dat er wordt geëxperimenteerd met vuurwerk? Illegaal vuurwerk valt onder de Wet wapens en munitie. Overtreding daarvan is een misdrijf. Een veroordeling kan dus vervelende gevolgen hebben (‘strafblad’).

Preventie
De landelijke overheid doet er veel aan om handel en gebruik in illegaal vuurwerk te voorkomen. Check deze site of de Taskforce illegaal vuurwerk met een kaart van filmpjes uit de buurt. Ook inwoners zelf kunnen een bijdrage leveren.

Alert
Wees alert en oplettend. Denk bijvoorbeeld aan: Is het bij een bepaald woonadres of bedrijf in de buurt ineens een komen en gaan van onbekende types?Worden er met enige regelmaat onder onduidelijke omstandigheden (anonimiteit, ‘rare’ tijdstippen) pakketten afgeleverd? Informeer je deze periode als ouder wel eens naar de pakketjes die afgeleverd worden voor jouw kinderen? Ben je getuige van het afsteken van zeer zwaar vuurwerk? Maak dan foto’s of filmpjes met uw mobieltje (als dat kan) of noteer kentekens van auto’s. Let daarbij altijd op jouw eigen veiligheid!

Melden
Blijf je liever anoniem? Geef informatie dan door via Misdaad anoniem, tel. (0800-7000). Meer informatie staat hier. Maar je kunt ook gewoon de politie bellen 0900-8844. Bij spoed bel je het alarmnummer 112. Misschien maakt jouw melding het verschil.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant