Afbeelding

NICO OUDHOF OVERLEEFT MOTIE

Actueel 229 keer gelezen

BREKEND Pijnacker - Wethouder Nico Oudhof heeft vanavond een motie van wantrouwen overleefd in de affaire Ryck. De oppositiepartijen Leefbaar Pijnacker-Nootdorp, GemeenteBelangen en Eerlijk Alternatief dienden samen met de CU/SGP de bewuste motie in, zo bleek in een zeer bewogen gemeenteraadsvergadering.

Rond zeven uur vanavond werd plotseling bekend dat er “ruis” was ontstaan over het financiële plaatje rondom Ryck en afspraken tussen Avalex en de gemeente. De wethouder gaf aan dat dit dusdanig ernstig was, dat hij niet langer verantwoordelijk kan zijn voor het afvalproject en op zoek wil gaan naar andere manieren om gescheiden afval in te zamelen.

Ruis
De "ruis" werd slechts een uur voor de raadsvergadering bekend gemaakt aan wethouder Oudhof, naar verluidt kreeg hij deze informatie via de wethouder Financiën Peter van Haagen die vanmiddag deelnam aan een DB vergadering bij Avalex, zo meldden bronnen aan onze redactie. Van Haagen gaf later op de avond aan dat dit correct is. De wethouder hoorde dat het vervolg van de pilot niet tegen een zogenaamde fixed price is, maar zowel de winst als verliest dus onverkort voor de gemeente is. Waarschijnlijk omdat de partners niet van plan zijn op te draaien voor de tot nu toe verliesgevende organisatie Ryck.

Paradepaardje
Het project Afval Loont van Ryck was lange tijd het uithangbord van de gemeente. De doelstelling om 65 procent afval gescheiden in te zamelen werd echter niet gehaald en de kosten blijken dus aanzienlijk hoger dan gedacht. Het bedrijf Ryck, van zakenman Jørgen van Rijn, haalde regelmatig het landelijk nieuws met zijn initiatief. Ruim zeventig gemeenten namen een kijkje bij het project en toonden interesse. Niemand zette echter de stap om het ook daadwerkelijk uit te rollen.

Onder vuur
Ryck lag de afgelopen maanden behoorlijk onder vuur. Doelstellingen werden niet gehaald en ook bleek het project de gemeente veel geld te gaan kosten. Jørgen van Rijn weigerde overigens aan de raad zijn bedrijfsplan ter inzage te geven. Tijdens een commissievergadering begin deze maand waren bijna alle partijen meer dan sceptisch over Ryck.

Spoeddebat
En nu? Een beslissing over de voortgang is formeel nu nog niet genomen. Mogelijk wordt aanstaande dinsdag een spoeddebat gehouden. Ook de positie en het functioneren van Oudhof worden dan nader bekeken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant