Crime Fighters Teeven, Bos en Buddenberg.
Crime Fighters Teeven, Bos en Buddenberg.

Fred Teeven op Veiligheidsavondje

Actueel 59 keer gelezen

Pijnacker - Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie en Veiligheid was donderdagavond te gast als spreker op een door de lokale VVD georganiseerde Veiligheidsavond in Het Witte Huis. De opkomst was niet gigantisch, maar het verhaal niet minder interessant.

Zo vertelde Rodney Bos, National Coördinator Domestic Burglaries bij KLPD (National Crime Squad), alles over repressie en preventie rondom woninginbraken. Hij gaf ook nog een primeurtje weg: want de bekende website “Hoe veilig is mijn wijk” wordt volgend jaar vervangen door “Misdaad in kaart”, met uiteindelijk als doel dagelijks updates te geven over diefstallen en misdaden in jouw wijk. Ook zei hij dat de eenwording van de Nationale Politie intern positief wordt ontvangen, maar het natuurlijk wel wennen is. Daarnaast gaf de doorgewinterde politieman inbraakpreventietips.

Pittig gesprek
Ook burgemeester Rik Buddenberg (portefeuillehouder Veiligheid), sprak als CDA-man de zaal toe. De burgervader vertelde wat er op lokaal gebied nog allemaal te winnen valt. Ook problematiek onder jongeren kwam aan bod: “Als ze een grens overgaan en na een forse waarschuwing nog niet willen luisteren, dan nodig ik ze persoonlijk uit voor een pittig gesprek.” Hij meldde ook dat er maar liefst zeven wijkagenten worden ingezet in de gemeente en het aantal inbraken fors is afgenomen.

Pyjama mee
Staatssecretaris Fred Teeven roemde de inzet van Rik Buddenberg en noemde hem zelfs “stoer”. “Meer burgemeesters zouden op deze manier het voortouw moeten nemen in het kader van Veiligheid”, zo zei hij. Overigens kreeg Buddenberg de portefeuille Veiligheid deze zomer in handen, nadat VVD-wethouder Peter van Haagen door persoonlijke omstandigheden deze taak niet meer kon invullen. Teeven sprak vurig als altijd en deed zijn bijnaam als crimefighter eer aan. “Harder straffen en een hogere pakkans”, zo zei hij. Ook is hij voorstander van ‘direct zitten’. “Als verdachten na de uitspraak van een rechter in hoger beroep gaan, mogen ze buiten de poort de uitspraak gaan zitten afwachten. Wat mij betreft neem je je pyjama mee naar de rechtbank en gaat je straf na de uitspraak direct in.”

Fleurig
Naast vertegenwoordigers van wijkvereniging, de lokale Oranjevereniging en nieuwsgierige burgers, was ook PvdA-voorzitter Saskia Kleewein aanwezig. Het leidde tot een grappige ontmoeting tussen PvdA en VVD. Dat de PvdA en de VVD elkaar helemaal gevonden hebben bleek wel uit de opmerking van Teeven naar Kleewein en haar een ‘fleurige dame in een rood jasje’ noemde.

Kritiek
Toch was er ook kritiek op het VVD-beleid. De uitglijder van Mark Rutte en het veelbesproken nivelleren. Teeven gaf netjes antwoord en beloofde over twee jaar weer naar Pijnacker-Nootdorp te komen: “Dan praten we verder of 'we' het allemaal hebben waargemaakt”.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant