Afbeelding

OUTLET CENTRE BLEIZO GAAT DOOR

Actueel 39 keer gelezen

BREKEND Lansingerland - Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland willen de komst van een factory outlet centre (FOC) op het Bleizo-terrein in Zoetermeer/Lansingerland onder voorwaarden toestaan. Dat meldt men zojuist aan onze redactie.

"De belangrijkste eis van de provincie is dat de maximaal 20.000 vierkante meter aan nieuw winkelvloeroppervlak, tenminste voor de helft wordt gevuld met detailhandel van topproducenten en exclusieve outletartikelen, het zogeheten hoogwaardige segment", zo zegt een woordvoerder.

Volgens GS draagt een FOC bij aan de dynamiek en vernieuwing van de detailhandel, voorziet het centrum in een behoefte van de consument en kan het de economie van Zuid-Holland versterken. De hoogwaardige outletvariant voor mode en luxeartikelen is voor de provincie leidend, omdat deze zich nu juist onderscheidt van de reguliere detailhandel en bezoekers van buiten de provincie kan aantrekken.

“Geen ontwrichting”
Een hoogwaardige variant heeft negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van bestaande centra, zo laat onderzoek zien dat de provincie heeft laten uitvoeren. Met name winkels in de directe omgeving zullen rekening moeten houden met omzetverlies. “Maar deze invloed lijkt op grond van de onderzoeken niet doorslaggevend voor de ontwikkeling van de meeste bestaande centra,” zegt gedeputeerde Govert Veldhuijzen van Ruimtelijke Ontwikkeling en Economische Zaken. “Er ontstaat geen duurzame ontwrichting van het voorzieningenniveau in de omliggende kernen of gemeenten.”

De bereikbaarheid van het FOC lijkt op de locatie Bleizo voldoende gegarandeerd, zo stellen GS. De autobereikbaarheid via de A12 is uitstekend en de locatie ligt aan de Randstadrail. Mogelijk zal bij verdere gebiedsontwikkeling ook het station Bleizo worden geopend. Het bestemmingsplan zal een meer gedetailleerd inzicht moeten bieden in de bereikbaarheid.

Uitwerking bestemmingsplan
"De gemeenten Zoetermeer en Lansingerland zullen het hoogwaardige karakter van het FOC nader moeten uitwerken in een bestemmingsplan. De provincie zal dit later beoordelen. Het standpunt van GS om onder voorwaarden één FOC in Zuid-Holland toe te staan, zal in de Provinciale Structuurvisie en Provinciale Ruimtelijke Verordening worden verwerkt. De aanpassingen worden op 12 december in een voorstel aan Provinciale Staten voorgelegd", aldus de woordvoerder.

Huiverig
Onlangs bracht het Stadsgewest Haaglanden een al een positief advies uit om tussen Zoetermeer en Bleiswijk een outletcenter te bouwen van dik 20.000 vierkante meter. Het levert naar verwachting meer dan 4 miljoen bezoekers op, een splinternieuw station en 700 arbeidsplaatsen. De lokale en regionale middenstand is vreselijk huiverig voor het project. Maar als het aan de investeerders ligt, opent Factory Outlet Bleizo dus in 2016 al haar deuren.

Stukken
Telstar Online publiceert als eerste de stukken. Hier, hier en hier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant