Afbeelding

Levenslang geëist voor moord Anneke van der Stap

Regio 188 keer gelezen

Regio - De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ron P. Hij wordt ervan verdacht dat hij in juli 2005 de Rijswijkse Anneke van der Stap (22) heeft vermoord. Ron P. zit momenteel een gevangenisstraf van 18 jaar uit voor de moord op Christel Ambrosius.

De 22-jarige Anneke van der Stap werd op 11 juli 2005 voor het laatst gezien toen zij op station Enschede de trein naar Den Haag nam. Haar vader deed op 12 juli 2005 bij de politie de melding dat zijn dochter vermist werd. Hij had die ochtend een telefoontje van de werkgever van Anneke gekregen omdat zij niet op haar werk was verschenen. Pas elf dagen later, op 22 juli, werd haar lichaam in de bosjes aan het Jaagpad in Rijswijk aangetroffen. Het lichaam van Anneke van der Stap verkeerde in vergaande staat van ontbinding.

Bewijs
Hoewel Ron P. niets heeft willen verklaren, is het Openbaar Ministerie in Den Haag ervan overtuigd dat er voldoende bewijzen zijn om hem te veroordelen. Zo had de verdachte meerdere spullen (pinpas, USB-stick en harde schijf) van Anneke in zijn bezit. Ook is op camerabeelden te zien hoe hij zeer kort na haar verdwijning in de nacht van 11 op 12 juli 2005 met haar bankpasje chipt bij een benzinestation van BP in Scheveningen.

Verder is er volgens de officier van justitie een betrouwbare getuige die verklaart dat Ron P. tegen hem tot in detail de moord op Anneke van der Stap heeft bekend. Deze getuige verklaart, niet alleen tegen de politie maar ook tijdens de zitting op 11 september 2012, consistent en gedetailleerd over wat Ron P. tegen hem in de gevangenis zou hebben verteld. Hij is meerdere malen door de politie gehoord en heeft er volgens de officier geen dingen bij verzonnen of overdreven. Ook is zijn verklaring op controleerbare punten waar: De verklaring klopt met de feiten. Ook met voor het publiek onbekende feiten, daarmee bevat zijn getuigenverklaring daderwetenschappen. Verder is de motivatie van de getuige niet gelegen in het verkrijgen van een beloning. Dat maakt de verklaring naar het oordeel van de officier van justitie betrouwbaar.

Verder woonde Ron P. ten tijde van het misdrijf in zijn bus en verbleef hij regelmatig in Scheveningen, waar in de nacht van de verdwijning van het slachtoffer haar telefoon nog een zendmast heeft aangestraald. Deze zendmast is ook in de directe nabijheid van het eerder genoemde tankstation aangestraald. Daarnaast kende hij de omgeving van het Jaagpad in Rijswijk goed, omdat hij hier regelmatig viste.

Het Openbaar Ministerie gaat uit van het scenario dat de verdachte Anneke van der Stap in zijn bus heeft getrokken, haar daar om het leven heeft gebracht en haar stoffelijk overschot heeft achtergelaten op het Jaagpad in Rijswijk.

Het onderzoek
De afgelopen jaren heeft het rechercheteam van de politie Haaglanden onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Haag veel energie, tijd en capaciteit in de zaak gestoken om zo meer duidelijkheid te krijgen. Er werd uitvoerig gerechercheerd, zo is bijvoorbeeld de bus van de verdachte in Nigeria achterhaald en is de tuin van de verdachte aan een uitgebreid onderzoek onderworpen.
De afgelopen zeven jaar heeft de zaak Anneke van der Stap ook behoorlijk wat media-aandacht gekregen. Vooral Peter R. de Vries, de Telegraaf en Omroep West hebben veel aandacht gehad voor deze zaak.

Na de aanhouding van Ron P. in Delft in verband met de Puttense moordzaak, merkte een lid van het rechercheteam van de politie Haaglanden op dat er mogelijk meerdere overeenkomsten waren tussen de Puttense moordzaak en de zaak Anneke van der Stap. Hoewel dit op dat moment nog slechts een vermoeden was, was dit voor het onderzoeksteam wel aanleiding om nader naar Ron P. te gaan kijken. Ook werd alle beschikbare informatie nogmaals bekeken. In datzelfde jaar was er ook een reviewteam uit Rotterdam in opdracht van de Haagse hoofdofficier van justitie bezig met een dossierstudie. Hierop volgden een aantal aanbevelingen.

Doorbraak in het onderzoek
Al deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat in april 2009 een nieuw onderzoeksteam van start is gegaan. De doorbraak in het onderzoek kwam in mei 2009 toen de recherche de in 2005 veiliggestelde camerabeelden van de BP aan de Statenlaan in Den Haag nogmaals bestudeerde. De gsm van het slachtoffer had in de nacht van haar vermissing een zendmast aan de Westduinweg in Scheveningen aangestraald. De BP bevindt zich binnen het bereik van deze zendmast en daarom had de recherche destijds ook bij de BP de camerabeelden opgevraagd. Nader onderzoek van de beelden wees uit dat Ron P. in de nacht van de vermissing van Anneke om 2.34 uur met zijn bus bij het tankstation komt aanrijden en vervolgens om 2.45 uur met een pas twee broodjes en later nog een ijsje afrekent. Omdat hij niet pint, vraagt de politie de chipgegevens van de bankpas op en dan blijkt dat Ron P. met de pas van het slachtoffer heeft betaald.

Ron P. als verdachte aangemerkt
De officier van justitie besloot nadat Ron P. op d beelden bij de BP te zien was, hem als verdachte aan te merken. In verband met de lopende strafzaak tegen de verdachte in de zaak Christel Ambrosius is niet gelijk tot aanhouding overgegaan. Er is voor gekozen om eerst nader onderzoek te doen en te kijken of er meer bewijs kon worden verzameld. Bovendien wilde het OM Den Haag de rechtszaak naar aanleiding van de Puttense moordzaak niet voor de voeten lopen. Daarom werd Ron P. pas op maandag 8 februari 2010 aangehouden in verband met de moord op Anneke van der Stap.

De rechtbank doet naar verwachting op 28 september a.s. uitspraak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant