Afbeelding

Tuinbouw en veiling in de bieb

Actueel 183 keer gelezen

Pijnacker - Op donderdag 6 september 2012 zal in de bibliotheek van Pijnacker, Julianalaan 47 door het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker een lezing worden georganiseerd over tuinbouw en veiling.

Bij de aanvang van de 20e eeuw werd in Pijnacker hoofdzakelijk landbouw uitgeoefend. Tuinbouw was er slechts kleinschalig in de vorm van moestuinen, totdat op de zwarte gronden de eerste tuinbouwbedrijven verrezen, in hoofdzaak tussen Pijnacker en Zoetermeer. Wel al waren er oude tuinbouwbedrijven langs de Pijnackerseweg. (De latere Delftsestraatweg.) Daar kon je o.a. druivenmuren zien. De producten werden geveild in Berkel, Delft en Rotterdam. Vanaf 1910 komen we tuinbouw tegen op de kleigronden o.a. langs de Overgauwseweg. Rond die tijd werd het plan opgevat een eigen veiling op te richten. Dit resulteerde in de 1e ledenvergadering van de ‘Coöp. Groentenveilingvereniging Pijnacker en Omstreken G.A.’ in 1915.

Tentoonstelling
Vanaf half juli 2012 draait er in de bibliotheek de tentoonstelling tuinbouw en veiling, te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek en uiteraard op 6 september. U zult informatie vinden over Pijnackerse tuinbouw door de jaren heen en natuurlijk krijgt de geschiedenis van de eens zo grote veiling van Pijnacker de volle aandacht. Ten slotte: Mocht u voorwerpen, tegeltjes, foto’s enz. aan ons in bruikleen willen afstaan, dan kunt u contact opnemen met Mieke van der Kuij, Tel. 015-3694662 of mvanderkuij@tiscali.nl. Voor alle andere activiteiten van het HGOP www.hgop-pijnacker.nl.

TelstarTV in de bieb
De redactie van TelstarTV sprak onlangs uitgebreid met Esther de Wit van bieb Oostland over alle activiteiten die op stapel staan. Wij namen ook een kijkje bij het Historisch Informatiepunt (HIP). Kijk hieronder de uitzending terug (start op 2.50 min.)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant