Afbeelding

Zelfstandig beheer Groenzoom en Bergboezem

Regio 41 keer gelezen

Berkel/Pijnacker - Een tiental bedrijven in en rond de Groenzoom en Bergboezem maken onder leiding van LTO Noord Oostland samen plannen voor het gebied. Nu Staatsbosbeheer vanwege zijn financiële positie waarschijnlijk geen partij wordt voor het beheer, zijn er extra kansen voor de boeren om beheer en onderhoud uit te gaan voeren.

LTO Oostland onderzoekt al vanaf juni 2010 of de oorspronkelijke gebruikers het natuurbeheer in het circa 500 hectare grote gebied kunnen gaan doen. Eind mei werd duidelijk dat de beide gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland het gebied van de Provincie overgedragen krijgen met een eenmalige afkoopsom van 7 miljoen euro voor beheer en onderhoud. De verwachting is dat de beide gemeenten dit jaar een uitvraag gaan doen naar organisaties, die aan de voorwaarden voor natuurbeheer kunnen voldoen. LTO Noord Oostland staat daarvoor in de startblokken.

De informatiebijeenkomst van 25 juni, georganiseerd door LTO op de toepasselijke Stadsboerderij Het Lansingerland trok veel belangstelling. Freek van Leeuwen, projectleider bij Koepelorganisatie Veelzijdig Boerenland gaf een uitgebreide presentatie over alle facetten van natuurbeheer door boeren. Als voorbeeld noemde hij het project Reservaatgebied Varkensland in Noord-Holland. Hier was eerst Staatsbosbeheer de beheerder, maar door de hoge kosten konden de natuurdoelen niet worden gehaald. Daarop maakte de Agrarische Natuurvereniging Waterland met geïnteresseerde boeren een plan voor natuur en recreatie met behoud van de agrarische economie. Het gebied is nu toonaangevend in de regio.

Ook Natuurcoöperatie Krimpenerwaard is een voorbeeld voor duurzaam en langjarig beheer dat voldoet aan de kwaliteitscriteria voor alle typen natuur. Daarin werken alle gebiedspartijen samen.
LTO Oostland heeft vanaf het begin het model Vockestaert voor ogen gehad als voorbeeld voor het boerenbeheer in De Groenzoom. Arie van den Berg, veehouder in Midden Delfland en medeoprichter van Vockestaert was er duidelijk in: “Natuurbeheer stelt andere eisen aan u en aan uw bedrijf. U bent in dienst van de natuur en daarmee eigenlijk gastheer voor de bezoekers aan het gebied. Vraag je af, waar je goed in bent; is dat weidevogelbeheer, recreatie of zet je in op een streekproduct”.

Na de informatie van deze ervaringsdeskundigen gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. Gezamenlijk doel is invulling te geven aan langjarig beheer van het gebied, waarbij de eisen van de overheid en de wensen van de burger hand in hand gaan. Daarbij moet een rendabele bedrijfsvoering het uitgangspunt zijn. Onder de deelnemers bleek veel ervaring met agrarisch natuurbeheer en daarnaast zag men ook goede kansen voor recreatie en educatie. Aan het eind van de bijeenkomst spraken de deelnemers hun vertrouwen uit in samenwerking met elkaar en in LTO als initiatiefnemer. De komende tijd zal worden benut om de gezamenlijke plannen onder deskundige begeleiding verder uit te werken en te presenteren aan overheden en burgers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant