Afbeelding

Tekort Avalex dik zeven miljoen

Actueel 26 keer gelezen

Rijswijk - Het afvalverwerkingsbedrijf Avalex blijkt in nog grotere problemen te zitten dan in eerste instantie werd aangenomen. Directeur Peter Floor werd onlangs al de laan uitgestuurd vanwege de financiële puinhoop.

Tijdens een gedeeltelijk besloten vergadering bij de gemeente Rijswijk bleek gisteren dat het slechte besturen van het bedrijf de grootste reden is voor het enorme tekort. Uit het boekjaar 2010 blijkt een tekort van 1,3 miljoen euro, over 2011 2,5 miljoen euro en de prognose voor 2012 is ook niet bepaald rooskleurig. Dit wordt namelijk een tekort van 3,2 miljoen euro. In totaal is er dus sprake dus een tekort van 7 miljoen euro over drie jaar.

Donderdag werd tijdens de vergadering nogmaals duidelijk dat het bedrijf in 2010 al niet 'in control’ was. Tevens deugde de begrotingsmethode van geen kanten. Deze methode werd niet bijgesteld toen bleek dat er een tekort ontstond. De wethouders van zes gemeenten hadden echter moeten toezien dat er goed zou worden bestudeerd.

Problemen
Daarnaast zijn er ook problemen ontstaan met de invoering van een nieuw softwaresysteem. Volgens interimdirecteur Peter Lincklaen Arriens, zal dit niet worden opgelost door belastingverhogingen of ontslagen. Volgens hem kunnen de problemen worden voorkomen door efficiënter te werken en beter met elkaar te overleggen.

Frank Rozenberg van Gemeentebelangen uit Leidschendam- Voorburg werd tijdens de vergadering de mond gesnoerd toen hij om de stukken vroeg, zo meldde een verslaggever Bart Bakker aan Telstar Online. "Na afloop van de vergadering kreeg hij hier ruzie over met de Rijswijkse wethouders Jense en Mateman. Rozenberg gaat dit gebrek aan transparantie niet accepteren en zal hier naar zijn zeggen actie op ondernemen", aldus Bakker.

Respijt
Wethouder Nico Oudhof van Pijnacker-Nootdorp kreeg eind mei van de gemeenteraad respijt tot donderdag 5 juli, omdat dan alle financiële zaken helder moeten zijn én alles op tafel moet liggen. Oudhof is toezichthouder bij Avalex. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant