Afbeelding

OM: 'Pijnackerzaak' nog veel groter

Actueel 51 keer gelezen

Cuijk - Twee Roemeense mannen (38 en 22 jaar), die op 24 januari 2012 in Pijnacker werden aangehouden, worden door politie Brabant-Noord en het Openbaar Ministerie in verband gebracht met 127 woninginbraken.

De mannen worden ervan verdacht in de periode van mei 2010 tot en met januari 2012 wo-ninginbraken gepleegd te hebben in Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. De mannen zitten in voorlopige hechtenis in afwachting van de behandeling van hun strafzaak door de rechtbank. Op 20 april 2012 werd de 27-jarige Roemeense echtgenote van de 38-jarige ver-dachte, aan de Brabantse politie uitgeleverd. Zij werd enkele dagen eerder in Roemenië aan-gehouden op verdenking van heling. De vrouw is inmiddels in vrijheid gesteld, maar zij zal zich wel nog voor de rechter moeten verantwoorden.

Aanleiding
Begin 2011 was er een stijging te merken in het aantal woninginbraken in district Maas en Leijgraaf in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. In de eerste vier maanden van 2010 vonden er 199 woninginbraken plaats. In dezelfde periode een jaar later, waren dat er 250. Hierop heeft de recherche van District Maas en Leijgraaf een onderzoek ingesteld.

Door gedegen onderzoek kwam de recherche achter de locatie van enkele bij woninginbraken gestolen GSM's. Tevens wist zij enkele telefoonnummers te traceren, die na de diefstallen aan deze telefoons waren gekoppeld. Tijdens het onderzoek kwam de 38-jarige verdachte in beeld en spitste het onderzoek zich toe op hem.

Onderzoek
Eind januari 2012 werd het onderzoek naar de verdachte geïntensiveerd. Op 24 januari 2012 werden de hoofdverdachte en zijn medeverdachte door de politie Haaglanden op heterdaad aangehouden bij een woninginbraak in Pijnacker. De verdachten werden overgedragen aan de Brabantse recherche. Er werden huiszoekingen verricht in Rotterdam en Roemenië. Daarbij werden diverse van inbraak afkomstige goederen aangetroffen en in beslaggenomen. De goe-deren, waarvan de herkomst bekend is, gaan terug naar de rechtmatige eigenaren.

Gebied
De inbraken die in het dossier meegenomen worden, vonden plaats in Grave (7), Uden (4), Erp (4), Boxtel (5), Veghel (3), Boxmeer (6), Schijndel (4), Cuijk (4), Sint Oedenrode (7), Best (2), Nuenen (11), Gemert (5), Beek en Donk (5), Zoetermeer (4), Beuningen (5), Hellevoetsluis (3), Waddinxveen (6), Oud-Beijerland (1), Houten (10), Bergschenhoek (6), Leiderdorp (7), Pijnacker (5), Berkel en Roderijs (3) en Hendrik Ido Ambacht (10).

Werkwijze
De inbraken werden onder meer gepleegd door 'gaatjes te boren'. Bij andere huizen werd het slotschild weggebogen en de cilinder afgebroken. De buit werd meestal gezocht op de benedenverdieping, terwijl de bewoners boven lagen te slapen. De buit bestond onder andere uit GSM's, camera's, sieraden, laptops en portemonnees. Deze werden vermoedelijk naar Roemenië vervoerd en daar verhandeld.

Vervolg
Op 13 juli 2012 wordt de strafzaak tegen beide verdachten pro forma behandeld bij de recht-bank te 's-Hertogenbosch. Later in het jaar zal de strafzaak inhoudelijk worden behandeld. Op basis van het bewijs in het proces-verbaal zal het Openbaar Ministerie beoordelen welke zaken aan de rechter worden voorgelegd. De slachtoffers van de woninginbraken worden door het Openbaar Ministerie op de hoogte gebracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant