De burgemeester kreeg een korte rondleiding.
De burgemeester kreeg een korte rondleiding.

Circus overweegt gang naar rechter

Actueel 79 keer gelezen

BREKEND Pijnacker - Het gesprek tussen de verantwoordelijk ambtenaar, de burgemeester en de directie van Circus Renaissance is stukgelopen. De gemeente houdt voet bij stuk dat de vergunning te laat is aangevraagd met als gevolg dat het circus moet vertrekken.

Directeur Alberto Althoff begrijpt niets van deze beslissing. “Er wordt ons verweten dat wij de vergunning te laat hebben aangevraagd, maar dat klopt echt niet.” Zijn collega Andy Vreeman vult aan: “Denk je nou echt dat wij met vijftig man naar Pijnacker rijden om daar even een tent op te zetten zonder vergunning? Wij zijn een bekend en professioneel circus en doen dit al zo lang. Wij kennen elke regel. Natuurlijk hebben wij een vergunning aangevraagd!”

Luchtfoto en locatiebezoek
Toch zegt de gemeente niets te hebben ontvangen en zelfs verrast te zijn door de komst van het circus. “Hoe kan dat nou”, vraagt Vreeman zich hardop af. “Ik heb hier veertien dagen geleden nog van alles doorgenomen met een medewerker van de gemeente. De water- en stroomtoevoer bekeken op de Sportlaan en noem maar op. We hebben zelfs een luchtfoto van het terrein gekregen en nu weet de gemeente ineens van niets? Onze aanvraag is gewoon zoekgeraakt of op een verkeerd bureau beland.”

Hierna werd het stil
Een woordvoerder van de gemeente meldt desgevraagd: "Begin april had circus Renaissance contact met de gemeente over de mogelijkheid dit jaar in Pijnacker voorstellingen te geven. Ons circusbeleid geeft aan dat er slechts één circus per jaar de gemeente mag bezoeken. Op basis daarvan is aan circus Renaissance gemeld dat er voor hen dit jaar de mogelijkheid bestaat in de zomer in Pijnacker langs te komen. Wel moeten dan nadere afspraken, op basis van het aanvraagformulier evenementen, gemaakt worden. Dit formulier is aan het circus verstuurd. Hierna werd het stil: een aanvraag tot het houden van dit evenement is nooit van het circus ontvangen."

Burgemeester bezoekt circus
Burgemeester Rik Buddenberg kwam vanavond zelf poolshoogte nemen op het sportpark waar het hele circus nu 'illegaal' staat geparkeerd inclusief olifant Betty en een wagen met witte tijgers. Buddenberg kreeg van Directeur Alberto Althoff een rondleiding langs de bijzondere dieren. Op de vraag van Althoff of de burgemeester er nog niet een nachtje over kan nadenken zei hij: “Formeel is er te laat een vergunning aangevraagd, daarnaast hebben wij een evenementenverleden in ons dorp en zou ik een dergelijke beslissing niet kunnen verkopen naar andere organisatoren.”

Kort geding
Althoff: “Wij hebben dit nog nooit meegemaakt en zullen morgen contact opnemen met een advocaat. Mogelijk kunnen we via een kort geding alsnog optreden in Pijnacker.” Althoff zegt tevens dat Circus Herman Renz hetzelfde ‘geintje’ heeft meegemaakt met de gemeente Pijnacker-Nootdorp. “Ook toen was alles geregeld, maar omdat de gemeente er op het laatste moment ineens achterkwam dat er nog andere evenementen waren, werd er geen vergunning afgegeven.”

Veiligheidsplan
Veiligheid is volgens de burgemeester overigens ook één van de redenen dat een versnelde aanvraag voor een vergunning alsnog is afgewezen. De gemeente zegt dat het circus niet beschikt over het vereiste veiligheidsplan. Buddenberg: “Hierdoor kunnen wij als gemeente de veiligheid van bezoekers en medewerkers niet garanderen. In het verleden hebben we gezien waar het toe kan leiden als een gemeente veiligheidsregels niet handhaaft. Om die reden heeft Pijnacker-Nootdorp de afgelopen jaren erg veel geïnvesteerd in vooroverleg met lokale organisaties als de sportclubs, de 12 inch-race en de Oranjeverenigingen. Bij de voorbereidingen horen ook afspraken over bijvoorbeeld brandveiligheidseisen, een evacuatieplan en de bereikbaarheid voor hulpdiensten.” Vreeman veegt dit argument meteen van tafel: “Bijna wekelijks wordt in elke gemeente die wij aandoen alles geïnspecteerd door de brandweer. Er ligt een ontruimingsplan, er lopen BHV-ers rond, noem maar op. Sterker nog, een café wordt één keer in het jaar gecontroleerd, wij 52 keer. Reken maar dat alles in orde is.”

Dwangsom
Het circus moet nu binnen 48 uur een ander plekje vinden op straffe van een dwangsom van 50.000 euro, zo heeft de gemeente in een brief laten weten aan het circus. Morgen wordt bekend of het circus inderdaad overgaat tot een gang naar de rechter. Dan wordt ook duidelijk wat er met de reeds verkochte kaarten gaat gebeuren en de lezersactie van Telstar waar bijna tweehonderd mensen zich voor hebben aangemeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant