Afbeelding

'Nieuwe wethouder GroenLinks'

Actueel 361 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp – Of het nu linksom of rechtsom gaat, vanavond wordt de nieuwe wethouder voor GroenLinks geïnstalleerd, zo meldt de partij vandaag in de Telstar/Eendracht.

Na het vertrek van wethouder Francine van der Jagt is de fractie van GroenLinks, onder aanvoering van Petra Graafland, op zoek gegaan naar een nieuwe kandidaat. En die is gevonden in de persoon van voormalig wethouder in Den Haag, Bert van Alphen (58).

“Je kunt niet lang stilstaan bij het vertrek van Francine, hoe jammer ik dat ook vond. We moesten verder. Ik heb de lat voor een vervanger heel hoog gelegd. Het moest een goede vervanger zijn en hij of zijn moest in het collegeteam passen. Ik wilde niet iemand neerzetten die het niet aan zou kunnen of lang ingewerkt moest worden. We hebben met twee kandidaten echt gesproken en Bert bleek de gedroomde kandidaat op alle vlakken”, aldus fractievoorzitter Petra Graafland.

Oude rot
Bert van Alphen is met recht een oude rot in het politieke vak. Opgekomen vanuit de PSP-hoek en maatschappelijk en politiek actief in Den Haag, inwoner van de Schilderswijk, onderwijzer op een lagere school en leraar Nederlands aan het Johan de Witt college geweest. En altijd bezig in ‘zijn’ Haagse buurten de Schilderswijk en Transvaal, lid van bewonersorganisaties en vanaf 1998 deel uitmakend van de oppositie in de gemeenteraad va De Haag. Van 2006 tot 2010 werd hij dan eindelijk wethouder waar hij verantwoordelijk was voor de dossiers met betrekking tot de WMO, vrouwen- en homo-emancipatie, de strijd tegen huiselijk geweld en de gezondheidszorg.

Netwerk
In regionale samenwerkingsverbanden is hij oud-wethouder Leo Suijker en burgemeester Rik Buddenberg al meerdere keren tegen gekomen. Een voordeel zo vindt hij zelf. “Ik zie ook geen verschil in het besturen van een stad of een dorp, je komt toch overal dezelfde mensen tegen. Ik ben hier in de Schilderswijk ook gewoon aanspreekbaar op straat. En mijn Haagse en regionale netwerk zal me veel kunnen helpen.”

Rommelig
Op de vraag of hij de politiek hier gevolgd heeft de afgelopen jaren antwoordt Bert: “Ja, er gebeurt hier heel veel onverwacht. Mensen trekken zich zaken veel te persoonlijk aan. Het komt rommelig over en ik zie een gebrek aan vertrouwen. Het valt erg op dat er vaak op de man gespeeld wordt. De sfeer in het college sprak me erg aan. Er is brede aandacht voor duurzaamheid en mijn toekomstige collega’s willen heel bewust een succes van deze gemeente maken. En wat erg belangrijk is, men heeft lol in wat ze doen. Dat is gunstig.”

Stemmen
Van Alphen en Graafland zien niet op tegen de schriftelijke, geheime stemming over zijn kandidatuur. “De oppositie zal tegen zijn, maar dat waren ze destijds ook toen er over een vijfde wethouder afspraken werden gemaakt. Wij zien als GroenLinks geen reden om uit deze coalitie te stappen en dat vindt een meerderheid van de coalitie ook”, vertelt Petra terwijl ze nog aanstipt dat het gaat om een totale formatie van 4,5 fte terwijl zes fte gerechtigd zou zijn voor een gemeente van deze grootte.

Geruchten
De geruchten dat CDA en VVD inmiddels anders zouden denken over een vijfde wethouder worden door Bob van der Deijl (CDA) en Peter van den Heuij tegengesproken. “Natuurlijk is er in de fractie wel degelijk stevig inhoudelijk gediscussieerd over deze aanstelling. Wat prevaleert er in deze financieel moeilijke tijden? Maar de basis blijft voor ons de in 2010 gemaakte afspraak van vijf wethouders”, aldus Van den Heuij. Van der Deijl zegt stellig: “Het is aan GroenLinks om van het recht gebruik te maken om Francine van der Jagt te vervangen. En zoals ik zo vaak zeg: afspraak is afspraak, zeker bij ons.”

Wachten
Wethouder Francine van der Jagt stapte eind april op nadat zij de raad naar haar mening onvoldoende had geïnformeerd. De gemeente Pijnacker-Nootdorp loopt door een ambtelijke blunder namelijk 1,4 miljoen euro mis bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van der Jagt is door meerdere raadsleden verzocht om af te zien van haar wachtgeld. Of de oud-bestuurster inmiddels al een baan heeft is niet bekend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant