Afbeelding

OM eist 8 jaar voor poging moord A13

Regio 163 keer gelezen

Regio - De officier van justitie heeft op vandaag een gevangenisstraf van 8 jaar geëist tegen een 24-jarige man uit Rotterdam. Hij wordt verdacht van poging moord op twee mannen uit respectievelijk Schiedam en Vlaardingen van 22 en 31 jaar oud.

De Rotterdammer zou op zaterdag 3 september 2011 vanuit een auto, op de A13 ter hoogte van Delft, minstens drie keer hebben geschoten op de auto waarin de slachtoffers reden.

Die zaterdag kregen de 24-jarige Rotterdam en de 31-jarige man een conflict bij een tankstation aan de A13 in Delft. De 31-jarige man had net koffie gehaald en liep de winkel van het tankstation uit. De 24-jarige man ging net naar binnen en botste tegen het slachtoffer aan, waarna hij koffie morste. Hij vroeg aan de verdachte of hij niet kon uitkijken, waarna er een discussie ontstond. De 31-jarige man voelde zich hierbij bedreigd. Omstanders probeerden de ruzie te sussen. De bijrijder van de 31-jarige man stapte uit om zijn collega weg te trekken bij de ruzie. Beiden stapten daarna in de auto en verlieten het tankstation.

De mannen reden weg richting Den Haag en Amsterdam. De bestuurder van de auto zag kort daarna een donkere auto met hoge snelheid naderen. Hij hoorde vervolgens harde knallen, zag lichtflitsen en het volgende moment versplinterde het raam aan de bestuurderskant en vloog er glas door de auto heen.
De bestuurder wist de auto onder controle te houden en stopte op de vluchtstrook, waarna de politie werd gebeld. De donkere auto ging er met een hoge snelheid vandoor.

De politie startte onder leiding van de officier van justitie een onderzoek. De auto waarin de slachtoffers zaten, werd voor sporenonderzoek in beslag genomen. Er zaten drie kogelgaten in. Op de snelweg werden twee hulzen gevonden door de forensische onderzoekers. Onder andere op basis van de verklaringen van de slachtoffers, getuigenverklaringen en camerabeelden, konden uiteindelijk op 16 september 2011, twee verdachten worden aangehouden, beiden 24 jaar en uit Rotterdam. De tweede man werd verdacht van medeplichtigheid omdat hij onder andere de auto bestuurde. Hij moest al eerder voor de rechter verschijnen en is vrijgesproken, omdat de rechtbank onvoldoende bewezen achtte dat hij zijn bijrijder behulpzaam wilde zijn bij het plegen van het strafbare feit. Tegen hem was twee jaar gevangenisstraf geëist.

Ernst van de feiten
De officier van justitie noemt het een wonder dat er die dag niemand dodelijk gewond is geraakt. Er werd geschoten op de openbare weg waarbij ongeveer 110 km per uur werd gereden. De aanleiding voor de schietpartij is onvoorstelbaar: het slachtoffer sprak de 23-jarige man aan omdat hij tegen hem aanbotste, terwijl de 31-jarige man koffie in zijn handen had. De Rotterdammer reageerde hier heftig op. Volgens de officier is het niet te bevatten dat dit incident vervolgens uit is gelopen op een schietpartij, waarbij gelukkig geen gewonden zijn gevallen. De 23-jarige hoofdverdachte had nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand openstaan in verband met een geweldsdelict. Daarnaast is hij al eerder voor onder andere geweldsdelicten veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Dit weegt de officier mee in de strafmaat en zo komt zij uiteindelijk tot acht jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Over twee weken is de uitspraak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant