Francine gaf vanmiddag uitleg tijdens een persconferentie.
Francine gaf vanmiddag uitleg tijdens een persconferentie.

Van der Jagt: "Het is mijn eigen keuze"

Actueel 405 keer gelezen

Pijnacker - Het vertrek van wethouder Francine van der Jagt is hard aangekomen op het Oranjeplein. De politica vertrekt uit principiële overwegingen. In een emotionele persconferentie gaf Francine vanmiddag tekst en uitleg.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp loopt door een ambtelijke blunder mogelijk 1,4 miljoen euro mis bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ondanks het feit dat de wethouder naar eigen zeggen naar eer en geweten heeft gehandeld en de fout vrijwel zeker bij een ambtenaar ligt, stapt ze toch op. Het college heeft nog bij haar aangedrongen te blijven, maar ze is stellig.

“Het is mijn eigen keuze, een principiële. Ik wil mezelf recht in de spiegel kunnen aankijken. Ik heb met zo’n stelligheid de commissie geïnformeerd over het gelopen traject met betrekking tot de subsidieaanvraag. Toen vrijdag bleek dat we wel degelijk eerder hadden kunnen weten dat het anders had gemoeten, vond ik dat ik de raad eerder en adequater had kunnen en moeten informeren. Ik voel me politiek verantwoordelijk en daar hoort deze keus dan bij.” 

Van der Jagt drong als toenmalig fractievoorzitter van GroenLinks aan op het vertrek van CDA-wethouder Kees van der Kraan, toen deze 12 miljoen euro verloor na het faillissement bij het IJslandse Landsbanki. Ook in dat geval bleek een ambtenaar verantwoordelijk. Van der Kraan bleef toentertijd zitten.

Vrijdag kreeg Van der Jagt een alinea uit de offerte van adviesbureau Berenschot onder ogen waaruit duidelijk werd dat het ambtelijk apparaat wel degelijk geïnformeerd was over de gang van zaken rondom de aanvraagcriteria en bijbehorende procedure. Dit was niet eerder naar voren gebracht. Een dure fout en daarmee voor de groene wethouder de spreekwoordelijke druppel. Ze diende haar ontslag in en moet op zoek naar een andere baan. Ze hoopt hiermee te bereiken dat de moeilijke dossiers uit haar portefeuille adequaat opgepakt gaan worden door haar collega’s. En dat het vertrouwen in de kundigheid van politici en ambtenaren geen schade heeft opgelopen van deze affaire.

Haar portefeuille wordt tijdelijk overgenomen door de andere collegeleden. PvdA-wethouder Nico Oudhof neemt het grootste deel voor zijn rekening. Volgende week wordt bekeken of GroenLinks een nieuwe wethouder gaat leveren. “Het wordt sowieso niemand uit onze huidige fractie”, zei Van der Jagt. Vanmiddag heeft ze afscheid genomen van alle ambtenaren. “Dat hakt er in. Het zijn stuk voor stuk fantastische mensen.” Van der Jagt heeft twee jaar recht op wachtgeld.'

Het hoofd Sociale Zaken van de gemeente Pijnacker-Nootdorp staat gedurende het onderzoek naar de fout op non-actief, dat heeft een woordvoerder van de gemeente bevestigd. "Dat is een normale procedure in zo'n zaak".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant