Afbeelding

Molenaar worden? Dat kan!

Actueel 119 keer gelezen

Nootdorp - Regelmatig kunt je de wieken van korenmolen Windlust in volle glorie zien draaien, al dan niet met zeilen. Dit Rijksmonument waar de inwoners van Pijnacker-Nootdorp trots op kunnen zijn draait bij gratie van de wind én de vele enthousiaste vrijwilligers die meehelpen. De molenaars zelf zijn ook vrijwilliger.

Korenmolen Windlust aan de Oudeweg te Nootdorp wil komend jaar graag de mogelijkheid bieden om enthousiaste mannen én vrouwen een kennismakingsles te geven om te laten kijken of molenaar zijn misschien iets voor jou is. Om molenaar te worden en dus dit traditionele vak te leren beheersen zal men wat energie moeten steken in een studie. De aspirant-molenaar zal ongeveer 150 praktijkuren op een molen moeten ‘draaien’ en daarbij komt nog het bestuderen van de lesstof. Als je eenmaal dat diploma hebt geldt dat wel voor het leven.

Zoals eerste molenaar van korenmolen Windlust Dick Steeneveld vertelt: “Dan heb je wel een gratis hobby en kun je lekker aan de slag, samen met andere enthousiaste mensen!” Voor de opleiding tot vrijwillig molenaar wordt naast het nodige enthousiasme, enig technisch inzicht en daadwerkelijke belangstelling van de cursist verwacht. Om de opleiding met succes te kunnen volbrengen, zal men bij enkele instructeurs op verschillende molens meelopen. Niet alleen om te kijken, maar om – met de handen uit de mouwen – de nodige praktische ervaring op te doen.

De uren die men op een molen doorbrengt worden bijgehouden in een maalboekje. De praktijk wordt ondersteund door theoretische kennis, die in de loop der tijd door en voor Het Gilde van Vrijwillige Molenaars op schrift is gesteld. Hierin komen onderwerpen als het weer, de verschillende molentypes en hun onderdelen, het onderhoud en de veiligheid aan de orde. Ook het afdelingsbestuur speelt een belangrijke rol bij het overbrengen van de kennis voor de opleiding: men organiseert theorie- en contactavonden en excursies.

Naast het bedienen van de molens, hebben molenaars in deze moderne tijd ook een taak als gastheer of -vrouw voor het publiek en als beheerder van deze fascinerende cultuurmonumenten. De molen heeft als economisch productiemiddel niet echt een toekomst meer. Het regelmatig in bedrijf houden van molens gebeurt tegenwoordig dan ook vrijwel uitsluitend op vrijwillige basis.

Ben je enthousiast geworden? Pak dan deze kans om een proefles van ervaren molenaars te krijgen. In die les zullen alle werkzaamheden behandeld worden die nodig zijn om de molen vanuit een veilig weggezette toestand draaiende te krijgen.

Zie ook www.vrijwilligemolenaars.nl en natuurlijk www.windlustnootdorp.nl. Voor vragen: stuur een e-mail naar info@windlustnootdorp.nl of kom eens langs op korenmolen Windlust. Bijvoorbeeld op 12 mei tijdens de Nationale Molendag of wanneer de molen draait.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant