Afbeelding

Lawine informatie-avond in SnowWorld

Actueel 74 keer gelezen

Zoetermeer - Duizenden wintersporters vertrekken komend weekend naar de Alpen voor hun wintersportvakantie. De omstandigheden zijn veelbelovend, want dit seizoen geldt als een van de beste sneeuwjaren en sneeuwhoogterecords worden gebroken.

Maar wintersporten is niet zonder risico's. De afgelopen dagen is de Nederlandse Ski Vereniging continu gebeld omtrent de gevaren op het gebied van lawines en off-piste. Uiteraard mede door het ongeluk met Johan Friso van Oranje-Nassau, de tweede zoon van koningin Beatrix.

Reden te meer om voor iedere wintersporter in samenwerking met SnowWorld en het Snow Safety Center een gratis lawine informatie-avond te organiseren in SnowWorld Zoetermeer aan de Buytenparklaan 30 op woensdag 22 februari. De informatie-avond begint om 19.00 uur.

Op 17 februari 2012 kwam de prins rond 12.15 uur bij Litzen-Zugertobel, tijdens een vakantie in het Oostenrijkse Lech, in een lawine terecht. Hij had geen lawine-airbag, maar wel een lawinepiep. Na twintig minuten werd Friso in kritieke toestand onder de sneeuw vandaan gehaald. Hij werd ter plekke gereanimeerd en vervolgens naar de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck gebracht.

Friso bevond zich buiten het zogenaamd vrije skigebied, buiten de piste. Het lawinegevaar was die dag 4 op een schaal van 5. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is zijn toestand stabiel, hoewel de prins niet buiten levensgevaar verkeert. Hij wordt in elk geval nog enkele dagen na het ongeval bij een lage temperatuur in kunstmatige slaap gehouden.

Voor zijn vrouw, de in 1968 in Pijnacker geboren Mabel, is dit het tweede grote drama in haar leven. Toen Mabel negen was, overleed haar vader tijdens een schaatstocht. Hij verdronk na een wak ingereden te zijn. Haar moeder hertrouwde met de bankier Peter Wisse Smit en Mabel Wisse Smit nam later diens achternaam aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant