Afbeelding

D66: overbelasting van mantelzorgers

Actueel 78 keer gelezen

Pijnacker - D66 Pijnacker-Nootdorp wil dat de ernstige overbelasting van mantelzorgers in Pijnacker-Nootdorp sterk wordt verminderd. Bijna een derde van de mantelzorgers in de leeftijd van 45 tot 54 jaar in onze gemeente ervaart ernstige overbelasting, terwijl het landelijk gemiddelde op 20 procent ligt, zegt raadslid Barend van de Kraats.

D66 baseert zich op een onderdeel uit het lokale Klanttevredenheidsonderzoek 2011 (PDF) en heeft het College daarom gevraagd wat zij gaat doen om de overbelasting in ieder geval meer in lijn te brengen met de landelijke cijfers. "Wij vinden het bovendien zorgelijk dat jongere mantelzorgers op dit moment nog onvoldoende bereikt worden. Landelijke inschattingen zijn dat tien tot twintig procent van de jongeren mantelzorg verleent. Uit recent mantelzorgersonderzoek van de gemeente blijkt echter dat jongeren niet bereikt zijn voor deelname aan dit onderzoek", zegt Kraats.

D66 vraagt het College dan ook om in kaart te brengen hoeveel jonge mantelzorgers er zijn in Pijnacker-Nootdorp. Ook wil de partij dat het Bureau Mantelzorg Ondersteuning (BMO) zich explicieter op deze doelgroep richt. De gemeente heeft het BMO al gevraagd om in algemene zin meer bekendheid te geven aan haar bestaan en diensten.

"Onze partij vindt het van essentieel belang dat mantelzorgers op een goede manier bereikt en ondersteund worden, aangezien met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) meer verantwoordelijkheid wordt gelegd bij mensen en hun directe omgeving zelf", aldus Van de Kraats.

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant