Verklaring Omtrent Gedrag wordt gratis

Actueel 42 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt gratis voor vrijwilligers die bij de scouting, sportclubs en als begeleiders van jeugdkampen met kinderen werken. Dat zegt Monique Segijn van bureau Vrijwilligerswerk Pijnack-Nootdorp.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil het gebruik van de VOG stimuleren om met name seksueel misbruik te voorkomen in dit onderdeel van de vrijwilligersbranche.

Door het verstrekken van een gratis VOG wil Teeven het financiële obstakel wegnemen dat vrijwilligersorganisaties er nu nog van kan weerhouden nieuw personeel te controleren. "De toezegging van Teeven om de VOG gratis te verstrekken aan vrijwilligers die werken met kinderen geldt alleen voor die vrijwilligersorganisaties die een breder integriteitsbeleid voeren", zo weet Monique. 

Vrijwilligersorganisaties kunnen zich hiervoor aansluiten bij het project “In Veilige handen” dat een stappenplan opgesteld heeft voor het voeren van een gedegen preventiebeleid van misbruik. In samenwerking met de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) wordt in januari 2012 bepaald welke vrijwilligers in aanmerking komen voor een gratis VOG.

Kritisch voor Kinderen
De lokale politica Hanneke van de Gevel deed de afgelopen maanden onderzoek naar verschillende zorginstellingen voor jeugd in de regio Haaglanden. Van de Gevel stelt in haar onderzoek "Kritisch voor Kinderen" dat meer dan tweehonderd medewerkers niet in het bezit zijn van een zogenoemde VOG. "Het verstrekken van een gratis VOG geldt vooralsnog niet voor dit soort instellingen", aldus Monique Segijn van bureau Vrijwilligerswerk Pijnacker-Nootdorp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant