Hanneke van de Gevel.
Hanneke van de Gevel.

Zwartboek over jeugdzorg Haaglanden

Actueel 75 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De lokale politica Hanneke van de Gevel heeft de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek gedaan naar zorginstellingen voor jongeren. In onze regio gaat het om Jeugdformaat en Bureau Jeugdzorg. Alle bevindingen zijn gepresenteerd in het rapport “Kritisch voor Kinderen”.

Burgemeester Rik Buddenberg nam het rapport agelopen maandag als portefeuillehouder Jeugdzorg Haaglanden in ontvangst. Van de Gevel sprak tijdens haar onderzoek onder andere met (ex-)medewerkers, pleegouders en voogden. Ze concludeert dat er structureel zaken mislopen en wil door middel van een rapport vol feiten en kritische vragen een verandering bewerkstelligen.

Eerlijk Alternatief, de partij van Hanneke, wil opheldering over een aantal zorgelijke zaken. Zo zegt ze onder andere dat het bericht van Stadsgewest Haaglanden dat het probleem met wachtlijsten is opgelost niet overeenkomt met de werkelijkheid. Ook stelt de partij kritische kanttekeningen rondom de uitvoering van de jeugdzorg in onze regio en is ook de interne communicatie niet naar behoren. Eén van de meest opmerkelijke zaken dat uit dit onderzoek naar voren komt is dat meer dan tweehonderd medewerkers bij Jeugdformaat niet in het bezit zijn van een zogenoemd VOG-bewijs, oftewel een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Buddenberg gaf aan het rapport te gaan lezen en de vragen gedegen te beantwoorden. “Want het rapport ziet er namelijk ook gedegen uit”, aldus de portefeuillehouder in een eerste reactie. Buddenberg kon inhoudelijk nog niet op het rapport ingaan. Bij Bureau Jeugdzorg in Haaglanden loopt momenteel op aandringen van Buddenberg al een onderzoek naar het functioneren van directeur Maud Groenberg. De onderzoekers richten zich op de bedrijfscultuur en de manier van aansturing door Groenberg.

  •  Het rapport "Kritisch voor Kinderen" is hier te downloaden.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant