Afbeelding

Onderzoek naar vernielers was complex

Regio 64 keer gelezen

Rijswijk - Inwoners van Oud Rijswijk Centrum, Rembrandt- en het Bomenkwartier werden de afgelopen vier weekenden geconfronteerd met een reeks vernielingen aan hun auto's. De dadergroep werd opgespoord waaronder ook een 15-jarige inwoner van Pijnacker. Politiewoordvoerder Wim Hoohout blikt terug op de zaak.

Bij de politie kwam een hausse aan aangiften binnen van onder meer het lekprikken van banden en het beschadigingen van auto’s. De politie kon afgelopen weekend de vermoedelijke daders een 14-jarige Rijswijker, drie 15-jarige Rijswijkers, een 15-jarige jongen uit Pijnacker en een 16-jarige jongen uit Leidschendam op heterdaad aanhouden.

“De politie zette na het eerste weekend direct extra agenten in. Dat leidde niet tot aanhoudingen wel vonden er weer vernielingen plaats. Het volgende weekend was dat wederom het geval. Het aantal liep inmiddels in de tientallen aangiften, via internet en aan politiebureau”, zo vertelt Wim.

Focus op dit weekend
Het afgelopen weekend werden ruim 20 dienstverbanden van agenten veranderd, waardoor er in de nachtdienst en vroege ochtenduren van 23.00 uur tot 09.00 uur per dienst zes extra agenten in burger konden worden ingezet met als doel het aanhouden van de verdachten en tot stoppen brengen van deze reeks vernielingen

Groep in het zicht
In de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 december leverde dat een viertal arrestanten op voor het gooien zwaar vuurwerk. Dat bleken wel bekende jongeren uit Oud Rijswijk te zijn, maar vermoedelijk niet degene die de grootschalige vernielingen pleegden. In de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 december werd een groep van zeven minderjarige jongeren opgepikt in Oud Rijswijk en gevolgd door verschillende agenten in burger die zowel lopend als op een oude fiets door het dorp reden. Als snel kregen de agenten door dat dit de groep moest zijn. Men gedroeg zich luidruchtig en vertoonde baldadig gedrag.

Op heterdaad betrapt
Toen één van de agenten zag dat er een band werd lek geprikt, gevolgd door een hoop gesis.. ‘vloog’ de groep aanvankelijk direct uiteen. De agenten bleven om de groep heen lopen en toen de jongeren weer bij elkaar kwamen, werden zij direct aanhouden en konden de agenten voorkomen dat ze konden ontsnappen. Uit het eerste onderzoek bleek dat voordat de groep jongeren kon worden aangehouden, er in die nacht al 20 auto-eigenaren waren gedupeerd door het leksteken van banden en andere vernielingen aan auto’s.

Bekennende verdachten
Tijdens het eerste verhoor werden er meerdere bekennende verklaringen afgelegd. Uit onderzoek blijkt dat het vermoeden is dat deze dadergroep al langere tijd inderdaad actief was. Hun werkterrein lag vermoedelijk ook richting het Jaagpad.Bij het volkstuinencomplex Lommerrijk werden ook vernielingen aangericht en vonden er inbraken plaats. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Meer dan tientallen gedupeerden
De politie verwacht dat zeker tientallen aangiften aan deze groep kunnen worden toegeschreven. Een aantal verdachten zitten nu vast. Woordvoerder Wim Hoonhout laat weten dat het een complex en uitgebreid onderzoek is geweest. "De reeks vernielingen zorgde voor veel onrust en schade bij gedupeerden. Aan het Bureau Rijswijk heerste maandag tevredenheid dat de groep vastzat. We hebben er veel agenten ingezet en dat voor een relatief klein bureau waar de politiecapaciteit niet oneindig is. Het was dit weekend echt nu of nooit.”

Reactie Bureauchef
Bureauchef Martine Dijkstra reageerde verheugd dat na de voor Rijswijkse begrippen grote inzet van de agenten de daders op heterdaad konden worden aangehouden. Uit het eerste onderzoek blijkt dat men zeer waarschijnlijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor vernielingen aan banden, lakschade, vernielingen in voortuintjes en tuinhuisjes. Bureau Rijswijk hoopt dat hiermee nu een einde is gekomen aan de vernielzucht van deze minderjarigen Rijswijkers, die zich ernstig misdragen hebben en vele wijk- en buurtbewoners hebben gedupeerd.

Doe aangifte
De politie roept benadeelden die de afgelopen weken ook te maken kregen met vernielingen aan hun auto’s en daarvan nog geen melding of aangifte te hebben gedaan op dit alsnog te doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant