Afbeelding

Gewelddadige Ypenburgertjes aangehouden

Regio 49 keer gelezen

Ypenburg - Een 15-jarige jongen uit Rijswijk is het afgelopen weekeinde zonder enige aanleiding ernstig mishandeld door een groep leeftijdgenoten. Ook gooiden de daders de fiets en sleutels van het slachtoffer in de sloot en pikten ze zijn schoenen. De politie wist een dag na de mishandeling zeven verdachten aan te houden.

Het slachtoffer fietste zaterdag 10 december omstreeks half tien ’s avonds met twee vrienden door Ypenburg. Toen zij op het Bitterzoetpad langs een voetbalkooi fietsten, kwam er plots een groep van zo’n tien jongens op hen afgerend. Zij pakten de fiets van de 15-jarige bij de bagagedrager beet, waardoor de jongen moest stoppen. Een van de belagers haalde vervolgens de fietstsleutel uit de fiets en gooide deze in de sloot, waarna de groep wegliep.

Het slachtoffer besloot zijn fiets op te tillen en zich uit de voeten te maken. Maar ver kwam hij niet. Toen hij een bruggetje overstak, werd hij opnieuw door de groep belaagd. Ditmaal pakte een van de jongens zijn fiets en gooide deze vanaf de brug in het water. Het slachtoffer durfde niets te zeggen.

Voor de groep was het kennelijk nog niet genoeg en de jongens besloten zich nu op het slachtoffer zelf te richten. Nadat de 15-jarige door twee vuistslagen tegen de vlakte was gegaan, werd hij door jongens uit de groep geschopt en geslagen. Hij kreeg daarbij meerdere trappen in zijn gezicht. Tijdens de mishandeling probeerde enkele jongens uit de groep het slachtoffer over de reling van de brug te gooien. Dat wist hij te voorkomen door zich aan de reling vast te klampen. Uiteindelijk wist een 14-jarige jongen, die niet aan de mishandeling meedeed, zijn vrienden te laten stoppen. Nadat de mishandeling was gestopt, bleken de schoenen van de 15-jarige verdwenen.

De 15-jarige is elders in de wijk door zijn ouders opgehaald en in het ziekenhuis aan zijn verwondingen behandeld. Hij liepen kneuzingen, schrammen en bulten over zijn hele lichaam op. Hoewel hij uit angst eigenlijk geen aangifte wilde doen, deed hij dat zondagochtend toch.

De politie begon direct een onderzoek en kwam daarbij al snel op het spoor van een groep overlastgevende jongeren uit de wijk Ypenburg. Toen politieagenten zondagmiddag een verdachte wilden aanhouden in een woning aan de Riemsdijklaan, bleek zich een groep jongeren zich in de achtertuin te bevinden. Agenten hoorden hoe zij tegen elkaar over de mishandeling aan het opscheppen waren. Twee van de jongens waren inmiddels als verdachte aangemerkt en konden worden aangehouden. Een derde persoon werd aangehouden, omdat hij probeerde de aanhoudingen te beletten. Later bleek ook hij bij de mishandeling betrokken.

Van de overige personen werden de identiteitsbewijzen in beslag genomen. ’s Avonds werden vier van hen aangehouden toen zij hun identiteitsbewijzen op het politiebureau kwamen ophalen. Er waren inmidels aanwijzingen dat ook zij bij het incident betrokken waren geweest. Twee andere jongens uit de groep werden zondagavond thuis aangehouden.

Onder de aangehouden verdachten bevindt zich ook de 14-jarige jongen die het slachtoffer uiteindelijk te hulp schoot. Hij is na verhoor heengezonden. De overige acht jongens zitten nog vast. De verdachten zijn allen tussen 14 en 17 jaar oud.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant