Heren 1 klaar voor de landelijke beker? Foto: Mieke van Veen

Handbalheren handhaven koppositie

Sport 100 keer gelezen

Pijnacker - Voor de zesde keer op rij bleef de herenselectie van Oliveo Handbal ongeslagen. Zaterdagavond 26 november moest het bezoekende Delta Sport uit Zierikzee eraan geloven. Nadat Oliveo bij rust al leidde met 15-10, bleef de thuisploeg ook de tweede helft heer en meester. Toen de ‘stofwolken’ waren opgetrokken, stond er een keurige 26-15 op het scorebord.

Van tevoren was de ploeg uit Zeeland als een lastige tegenstander ingeschat, maar het was een onverwacht makkelijke wedstrijd, zeker omdat vaste keeper Bert Heemskerk niet aanwezig was. Zijn plek in het doel werd ingenomen door Silco Binkhorst. Binkhorst is normaal gesproken veldspeler bij de heren, maar hij heeft tot voor enkele seizoenen nog wel keeperservaring opgedaan bij de junioren. Dat hij het keepen nog niet helemaal verleerd is, werd al snel duidelijk; hij stopte de nodige schoten.

Met een offensieve 5:1-verdediging probeerde Oliveo het geweld uit de tweede lijn van Delta Sport aan te pakken. De gekozen tactiek was succesvol. Zowel het centrum als de linkerkant wist niet wat te doen en dit leidde vaak tot balbezit voor de thuisclub. Vanaf de rechterkant konden de bezoekers nog wel wat gevaar stichten, maar dit was te weinig om Oliveo echt in de problemen te brengen. Met de snelle balwinst en de hieruit volgende breaks wist Oliveo wel raad, maar vanuit de organisatie speelde het in een te laag tempo. Ook werd het speelveld niet breed genoeg gehouden. Hierdoor was het moeilijk om veel ruimte te krijgen voor een doorbraak.

Hoewel de bezoekers het eerste doelpunt van de wedstrijd maakten, was het vervolgens Oliveo dat de bovenliggende partij was. In de zevende minuut luidde een voorsprong van 5-4 een sterke periode voor de thuisploeg in. Met soms magistraal aanvalsspel werd direct een gat geslagen van zes treffers. Na veertien minuten stond het al 10-4. Helaas drukte de ploeg niet verder door; de marge bleef rond de vijf treffers steken.

In een van beide zijden rommelige tweede helft waren er weinig momenten om echt te genieten. Beide teams stoorden zich aan de beslissingen van de scheidsrechters, die nogal makkelijk met tijdstraffen op de proppen kwamen. Delta Sport had hier nog de meeste moeite mee en verspilde ook nog eens energie met ‘praten’ tegen de leidsmannen. Zo kwam het dat de ene keer Oliveo in ondertal stond en de andere keer weer de bezoekers. Met in totaal zestien keer twee minuten tijdstraf was het soms ‘erg rustig’ op het handbalveld.

In tegenstelling tot de eerste helft stond de thuisploeg na rust een stuk defensiever, met alleen een uitstap op de rechteropbouwer. Delta Sport ontbeerde de kwaliteiten om de solide Pijnackerse verdediging open te spelen en zag veel schotpogingen naast of over het doel gaan. Oliveo was in ieder geval een stuk trefzekerder en na een kwartier handballen stond er een 21-11 stand op het scorebord!

Met vele basisspelers op de wisselbank bleef de thuisploeg ook makkelijk overeind en ook junior- keeper Koen Franke kon zijn minuten pakken. De sporadische hoogtepunten in de tweede helft bleven beperkt tot een fraai doelpunt vanaf de 7-meter door Roel de Jong. Zijn effectbal draaide mooi om de keeper van Delta Sport. Ook een strafworptreffer van (inval)doelman Silco Binkhorst zorgde voor de nodige hilariteit. De doelman van Delta Sport besloot zijn doel niet te verdedigen en vanwege dit onsportieve gedrag werd hij door de scheidsrechters getrakteerd op een tijdstraf.

Uiteindelijk bepaalden Christian Haket en Wouter van de Coevering de eindstand op 26-15. Welp van de Week Lucas Gunneweg had met volle teugen genoten van de wedstrijd. Zondag 4 december speelt Heren 1 om 14.20 uur bij en tegen Gemini 2 in Zoetermeer. Landelijke beker in Pijnacker Oliveo heeft voor de tweede voorronde om de NHV-beker White Demons geloot uit Berkel-Enschot. De wedstrijd vindt plaats op dinsdag 13 december in de ballonhal om 20.00 uur. Meer via www.oliveohandbal.nl.