Afbeelding

Zorgen om illegaal Pools vuurwerk

Regio 65 keer gelezen

Regio - Het Regionaal Milieuteam van Politie Haaglanden (RMT) heeft de afgelopen weken een onderzoek uitgevoerd naar de herkomst van zwaar illegaal vuurwerk dat vanuit Polen via een transportbedrijf Nederland werd ingevoerd. Landelijk werd ruim 3100 kilo zeer gevaarlijk vuurwerk in beslag genomen.

Het onderzoek startte begin oktober toen bij een 14-jarige jongen in Ypenburg-Leidschenveen (stadsdeel Den Haag) een hoeveelheid vuurwerk werd aangetroffen. Bij deze jongen nam de politie 130 kilo in beslag. Uit dat onderzoek bleek ondermeer dat het vuurwerk via een website uit Polen werd besteld en onder meer aangeleverd door een transportbedrijf uit Nederland. Dit bedrijf had geen kennis van de inhoud van de pakketten.

Het RMT onderzocht ruim 240 levering door heel Nederland. Die resultaten werden gedeeld met de diverse regiokorpsen waaronder Amsterdam, Groningen (37 zaken) en Rotterdam (37 zaken) die verder onderzoek deden.

Haaglanden
In de regio Haaglanden nam het RMT bij 12 adressen 70 kilo vuurwerk in beslag. Bij de Bureaus Zuiderpark, Rijswijk, Segbroek, Zoetermeer, de Heemstraat en Leidschendam werden deze adressen bezocht en meerdere personen aangehouden.

Hollands Midden
In totaal zijn er dertien adressen in de regio Hollands Midden bezocht. Hierbij zijn dertien personen aangehouden en werd het aanwezige vuurwerk, 110 kilo, in beslaggenomen. In vrijwel alle gevallen betrof het zeer zwaar vuurwerk. Veel van het vuurwerk is in Nederland aangemerkt als professioneel vuurwerk omdat het te gevaarlijk wordt geacht voor particulier gebruik. In één geval betrof het zelfs zulk zwaar vuurwerk dat de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ingeschakeld voor de veilige verwijdering van het vuurwerk.
De bezochte woningen waren in Voorschoten, Katwijk (2), Noordwijk, Voorhout, Alphen aan den Rijn, Zevenhoven (2), Moordrecht, Waddinxveen, Sassenheim (2) en Warmond.

Bezorgdheid om illegaal vuurwerk
Politie Haaglanden en politie Hollands Midden vinden het zorgwekkend dat in veel gevallen het vuurwerk is aangetroffen bij thuiswonenden, al dan niet minderjarige jongeren. De ouders blijken zich niet bewust van de enorme kracht van het vuurwerk en het gevaar waaraan zij zichzelf en hun kinderen blootstellen.
Met name ouders worden gewezen op de gevaren van vuurwerk dat via internet in het buitenland is besteld en met een postorderbedrijf aan huis wordt bezorgd. Daarbij wordt opgemerkt dat de invoer van vuurwerk via internetsites in alle gevallen illegaal is. De politie zal de komende maanden hard optreden tegen dergelijk ingevoerd vuurwerk.

Illegale opslag
Het opslaan van grote hoeveelheden vuurwerk in een omgeving die niet voldoet aan de inrichting cq veiligheidseisen, bijvoorbeeld een woning of een garage, levert een enorme brand en ontploffingsgevaar op. De politie waarschuwt voor het opslaan van grote hoeveelheden illegaal vuurwerk. Daarnaast merkt de politie dat jongeren het veelal illegaal en zwaarder vuurwerk gebruiken om daarmee vernielingen aan te richten aan het straatmeubilair zoals een abri, postbus, vuilnisbak of anderszins. Vele van dergelijke goederen gingen de afgelopen jaren de lucht in. De schade bedroeg vele duizenden euro's.

Straffen
Beide korpsen hebben met het Openbaar Ministerie (OM) afspraken gemaakt over de vervolging van de handel, opslag en afsteken van illegaal vuurwerk. In combinatie met het opblazen en of vernielen van straatmeubilair gaat het OM forse straffen eisen. Straffen die kunnen leiden tot enkele weken hechtenis en of gevangenisstraf.

Bel M!
Heeft u het idee dat er bij u in de omgeving vuurwerk opgeslagen ligt of op een niet toegestane manier verhandeld wordt? Bel direct met Meld Misdaad Anoniem, via het gratis nummer 0800-7000

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant