Afbeelding

Teruggave IJsland kans van 75 tot 0 %

Actueel 26 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De rechter in IJsland doet over vier weken uitspraak over de positie van vorderingen die de gemeente Pijnacker-Nootdorp en andere Nederlandse overheden hebben op de failliete bank Landsbanki. Zoals bekend heeft Pijnacker-Nootdorp nog 12 miljoen euro tegoed.

Investeerders die, net als de gemeente Pijnacker-Nootdorp, ook geld hadden geleend aan Landsbankii, zijn een proefproces begonnen waarin de rechterlijke macht in IJsland wordt gevraagd om de vermeende voorkeurspositie van de overheden op te heffen.

Volgens een noodwet in IJsland zouden de depositoleningen van onder meer Pijnacker-Nootdorp aan Landsbanki inzake teruggave eerder aan de beurt zijn dan de ?gewone? leningen van investeerders. De investeerders bestrijden dat en vinden dat hun leningen en die van de overheden minimaal gelijk moeten worden behandeld.

Als de rechter daarin meegaat, dan slinken de kansen van terugkeer van de 12 miljoen aanzienlijk. Tot nu worden die geschat op 75 procent, maar als de depositoleningen worden aangemerkt als gewone leningen, dan moet Pijnacker-Nootdorp er op rekenen dat er niet meer dan 30 procent van de 12 miljoen terugkomt.

Er is volgens wethouder Peter van Haagen zelfs nog een mogelijkheid dat de overheden achterin het rijtje moeten aansluiten. Dan is de kans op terugkeer niet meer dan 0 tot 5 procent. In totaal gaat het om vorderingen tot een bedrag van 4 miljard euro.

Wethouder Peter van Haagen was deze week in IJsland samen met nog drie vertegenwoordigers van de zogenoemde Noord-Holland groep. Dat zijn zestien overheden die met elkaar samenwerken om nog zo veel mogelijk terug te krijgen van de miljoenen die sinds in oktober 2008 weg zijn vanwege het faillissement van de IJslandse bank Landsbanki. ?Ik ben zelf naar IJsland gegaan, omdat je er alles aan moet doen wat in je mogelijkheden ligt om toch nog zo veel mogelijk geld terug te krijgen. En dan is het goed om zo?n proces mee te maken.?

De kosten van het uitstapje worden gedragen door de zestien samenwerkende overheden. De echtgenote van de wethouder is op eigen kosten meegereisd. (SO)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant