Het actiecomit? maakt zich grote zorgen over de kabinetsplannen.
Het actiecomit? maakt zich grote zorgen over de kabinetsplannen.

Kabinetsbesluit mogelijk ramp voor Balij

Actueel 52 keer gelezen

Delft - In de vergaderzaal van Natuur- en Milieucentrum De Papaver in groengebied De Delftse Hout, kwam vorige week een groep verontruste natuurliefhebbers tezamen. Ze maken zich grote zorgen over de koers van het huidige kabinet.

Door een bezuinigingsslag moet er straks honderd miljoen euro worden ?binnengeharkt? door te besparen op natuurbeheer. Het beoogde gebied waar het kabinet onder andere wil gaan ?hakken? is het Balijgebied. ?En dat is desastreus?, aldus het actiecomit?.

Staatsbosbeheer draagt momenteel zorg voor een groot natuurgebied rondom de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het gebied bestaat uit de Delftse Hout, het Dobbeplasgebied en het Balijbos dat afgewisseld met open vlakte doorloopt tot aan Zoetermeer.

Staatbosbeheer wordt door bezuinigingsmaatregelen vanuit de overheid gedwongen de gronden te verkopen. Naar verluidt vinden er momenteel zelfs al gesprekken plaats tussen de Provincie Zuid-Holland en Staatbosbeheer. Wat straks de nieuwe invulling wordt van het gebied baart het comit? heel veel zorgen.

Het comit?, bestaande uit De Delftse Vogelwacht, een natuurbeheergroep van de Delftse Hout & Arboretum en De Koninklijke Natuur Vereniging omgeving Delft, zien de plannen die worden uitgevoerd door ?natuurliefhebber? staatssecretaris Henk Bleeker als een ?klemmende situatie? voor het natuurschoon in onze omgeving.

Hans Zweekhorst van de Vogelwacht Delft: ?Er is de afgelopen jaren veel ge?nvesteerd in dit gebied. Als Staatbosbeheer straks het beheer moet overdragen aan lokale overheden, waar ook al geen geld is, dan zie ik toekomst niet vrolijk tegemoet. Er treedt een beperking van het onderhoud op, dit heeft gevolgen voor de biodiversiteit. Daarnaast is er nog een doemscenario dat er stukken land verkocht worden.?

Zweekhorst benadrukt de belangrijke functie van het gebied in de Randstad. Jaarlijks maken 300.000 mensen gebruik van het recreatiegebied. ?We willen mensen wakker schudden en laten zien wat er gaat gebeuren. Er moet actie worden ondernomen!?

Het actiecomit? hoopt het tij nog te keren met de Provinciale Statenverkiezing. ?Stem alsjeblieft geen partij uit het huidige kabinet, maar stem groen?, zegt Bertus Laros van de Vogelwacht. Wilt u de actiegroep steunen? Neem contact op met zweekhorst68@hetnet.nl of kijk op www.vogelwachtdelft.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant