Afbeelding

Ook problemen aardwarmte bij Duijvestijn

Actueel 150 keer gelezen

BREKEND Pijnacker - Het groene plantenbedrijf van Ammerlaan aan de Nootdorpseweg heeft het probleem dat er olie meekomt met het ‘hete aardwater’ en nu kampt Duijvestijn Tomaten aan de Overgauwseweg met gasmoleculen die met het water mee omhoog komen. Ook Duijvestijn heeft de installatie uitgezet, zo meldt men op de beigen site

.[/b]

Zowel Ammerlaan als Duijvestijn zoeken nu in samenspraak met deskundigen naar een oplossing waarbij het water enerzijds en het gas of de olie anderzijds van elkaar worden gescheiden. Technisch kan dat, maar het probleem is dat de installaties en de techniek peperduur zijn. Terwijl je niet weet hoe lang ze nodig zijn.

Ammerlaan zegt vandaag op Telstar TV dat de overheid hierbij moet helpen in het kader van het verder ontwikkelen van aardwarmte als duurzame energiebron. Individuele bedrijven kunnen dit gewoonweg niet zelf bekostigen.

Ammerlaan en Duijvestijn hebben geen idee om welke hoeveelheden het gaat en hoe lang er olie en/of gas mee komt. De enige manier om daar achter te komen is ‘draaien’: water naar boven halen.

De warmtewissel-installatie boven de grond is niet berekend op olie en gas en dus moeten die elementen eerst worden gescheiden van het water. Zo lang het onderzoek naar deze zaken nog gaande is, staan de installaties bij beide kwekerijen stil. De planten lijden daar niet onder: die worden warm gehouden zoals voorheen: met aardgas in plaats van met aardwarmte. (SO)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant