Gemeentelijke service straks alleen nog in Pijnacker?
Gemeentelijke service straks alleen nog in Pijnacker?

Flinke bezuinigingen Pijnacker-Nootdorp

Actueel 48 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Het ziet er naar uit dat er straks nog maar één gemeentelijk servicecentrum is, namelijk het gemeentekantoor in Pijnacker. Ook is de kans groot dat er straks voor de hele gemeente één Centrum voor Jeugd en Gezin is. Dat houdt in dat Nootdorpse en Delfgauwse ouders naar Pijnacker moeten.

Deze voorstellen zijn onderdeel van de gemeentelijke bezuinigingsplannen waarover de gemeenteraad dinsdag 24 mei heeft gedebatteerd. De fracties hebben diverse zaken naar voren gebracht waar meer of minder op bezuinigd moet of mag worden, maar zeker is wel dat niemand aan het totaalbedrag van 6,7 miljoen euro bezuinigingen wil tornen. Dit bedrag moet worden bereikt in de periode 2012 tot en met 2015.

Ook kan de gemeente veel minder investeren dan gepland. Op een totaalbedrag van 37 miljoen aan investeringen is 21 miljoen geschrapt of uitgesteld. De gemeente heeft een vermogen van 45 miljoen euro, maar daarvan moet 19 miljoen euro in kas blijven om eventuele grote tegenvallers op te vangen. Dat noemt men het weerstandsvermogen.

Volgens wethouder Peter van Haagen van financiën zijn de grondexploitatie van de bouwlocaties van de gemeente onder controle, maar kunnen er tot 2018 geen ‘winstuitnemingen’ worden gedaan, die de reservepositie van de gemeente verbeteren.

De grootste investering die wel doorgaat, is de aanleg van de Verlengde Komkommerweg. Dat is verbindingsweg tussen de N470 en de Delftsestraatweg. Door deze weg wordt het mogelijk om het tuinbouwverkeer uit de bebouwde kommen van Pijnacker en Delfgauw te weren. Deel 1 van de weg (N470/Schimmel) kost 10 miljoen en deel 2 (Schimmel/Delftestraatweg) 8 miljoen. Eerst zou deel 2 pas na 2015 worden gefinancierd, maar het college stelt de raad voor deze investering naar voren te halen. Het totaal aan investeringen zou dan toenemen van 16 tot 24 miljoen euro.

Als deze investering naar voren wordt gehaald, verslechtert het weerstandsvermogen. D66 tilt hier zwaar aan en is daartegen. De andere partijen waren daar minder scherp in of waren het eens met het college dat de betreffende vermindering van het weerstandvermogen toelaatbaar is.

De diverse partijen hadden zo hun ideeën:

• Het CDA vroeg om een inlooppunt in Nootdorp. Dit vanwege de geplande sluiting van het gemeentelijk servicepunt in Nootdorp en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Van der Deijl (CDA) vond dat zelfs prima aansluiten bij de wens van inspreker Henk Rolvink van de vereniging Noitdorpsche Historiën om een inlooppunt te behouden. De bibliotheek wil meedenken.

• De VVD wil drie ton extra bezuinigingen op de voorzieningen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, boven de vier ton die wordt voorgesteld (volgens het college is de extra bezuiniging niet haalbaar) en de VVD wil dat op de revitalisering van Pijnacker-Noord twee miljoen wordt bezuinigd.

• Leefbaar Pijnacker-Nootdorp stelde voor om zo snel mogelijk alle geplande infrastructuur aan te leggen, nu ‘we’ nog geld hebben.

• D66 hamerde als enige stevig op behoud van het financieel weerstandsvermogen op het niveau van nu. Hennevanger (D66) was buitengewoon verbaasd dat nestor Jef Burger (LPN) hem hierin niet steunde.

• Geurt Visser van Gemeentebelangen kreeg de lachers ruimschoots op zijn hand door een beeldspraak over de werking van de, in zijn ogen, veel te grote coalitie. Visser propte ze allemaal in een bus, met burgemeester Buddenberg aan het stuur en Van Haagen voorop in een Cabrio, waarmee hij wilde aangeven dat volgens hem alles al vooraf in kannen en kruiken was.

• GroenLinks was van mening dat het allemaal best wat minder kan, maar vroeg vooral aandacht voor het behoud van het servicepunt Nootdorp. Er moet volgens GroenLinks meer gefietst worden en de zwakkeren moeten worden ontzien. “Meer welzijn dan welvaart”, was de opmerking van Petra Graafland van GroenLinks

• Amarins Komduur benadrukte dat de PvdA investeert in mensen en niet in asfalt. Zij wil eerst een Cultuurnota opstellen alvorens te gaan bezuinigen. En het wegvallen van de Centra voor Jeugd en Gezin in Nootdorp en Delfgauw is in haar visie helemaal niet handig voor mensen die veelvuldig het consultatiebureau bezoeken.

• Zoals verwacht spitste Hanneke van de Gevel van Eerlijk Alternatief haar verhaal toe op de WMO-onderdelen. Ze vond dat eerst het rekenkameronderzoek maar eens afgewacht moest worden. De Rekenkamer van de gemeente onderzoekt of de gelden van de WMO wel doelmatig worden toegepast.

• CU/SGP wilde weten wat de definitie is van ‘kwetsbare groepen’. “Hoe zit het met de mensen die nog net niet in de problemen zitten. Laat maar eens via een koopkrachtberekening zien wat de stapeling van maatregelen allemaal betekent.”

Een in het oog springend onderdeel is de stijging van de gemeentelijke tarieven van de sportvoorzieningen. De sportverenigingen luiden de noodklok en vinden de stijgingen onaanvaardbaar en volgens de wethouders Oudhof en Van Haagen valt het best mee. “Het gaat gemiddeld om vier euro per lid per maand”, aldus Van Haagen.

Het CDA kwam via Bob van der Deijl met het voorstel om in 2012 en 2013 de verhogingen nog niet door te voeren. Daardoor hebben de verenigingen meer tijd om hun zaken aan te passen op de hogere tarieven. Er is dan bovendien meer tijd om de diverse aspecten van deze kwestie nader te onderzoeken. In 2014 zou dan een nieuwe huurovereenkomst in werking moeten treden, waarbij de opbrengst van de verhogingen in 2015 wel wordt gehaald. Diverse partijen hadden wel oren naar dit voorstel van het CDA.

Het college gaat de voorstellen en ideeën vanuit de raad bekijken op aanvaardbaarheid, haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Eind juni valt de beslissing. Vanavond is het weer gewoon ‘business as usual’ in de gemeenteraad, met een reguliere vergadering. Aanvang 20.00 uur in het Raadhuis in Nootdorp en te beluisteren via Radio Excellent.

Volgende week in de papieren Telstar meer over de bezuinigingsvoorstellen en het slotdebat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant