Jørgen van Rijn, projectleider van \'Afval loont\'.
Jørgen van Rijn, projectleider van \'Afval loont\'.

Afval loont in Pijnacker-Nootdorp

Actueel 94 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Afval kampt niet met een heel sterk imago. De markt voor afvalverwerking is sterk in ontwikkeling. De waarde van afval verandert. Door de toenemende mate van recycling is afval een heuse grondstof geworden. Daarmee geraakt afval van waardeloos naar waardevol.

Een prima uitgangspunt, vonden de initiatiefnemers van ‘Afval loont’. Zij bedachten een innovatief inzamelingsconcept om mensen te belonen voor het inleveren van gescheiden afval. De gemeente Pijnacker-Nootdorp is in samenwerking met Avalex zo vrij geweest de pilot te verzorgen van het concept. Daarmee is onze gemeente vanaf september pionier in het belonen van haar inwoners voor het aanleveren van gescheiden afval.

Jørgen van Rijn is de projectleider van ‘Afval loont’. Hij is zelfstandig ondernemer en erg begaan met onze planeet. Hij bedacht het inzamelingsconcept en overdacht zijn ideeën met adviseur Reinoud Wolff. Via - via kwamen zij met elkaar in contact. Reinoud heeft een marketing PR-bureau in duurzaamheid en is tijdens zijn loopbaan naar eigen zeggen ‘verliefd geraakt’ op duurzame en milieubewuste materie. Dit afvalconcept past dan ook prima in zijn straatje.

Het concept houdt in dat mensen op een aantal vaste plaatsen in de gemeente terecht kunnen met hun gescheiden afval. “Het afval dat mensen meebrengen wordt op een speciale rollerbank gewogen. Het nettogewicht van iedere afvalstroom wordt bijgeschreven op een speciale pas. Deze pas ontvang je als je lid wordt. Na het afleveren van afval ontstaat een tegoed dat je uitbetaald kunt krijgen. Bij een gemiddeld gezin kan dat oplopen tot wel 100 euro per jaar”, vertelt Jørgen enthousiast.

Pilot

Je kun met vier afvalstromen terecht bij de zes filialen in Pijnacker-Nootdorp. Oud papier en karton, kunststof (verpakkingen), textiel en klein witgoed (OWEB). Medio september start de pilot en het eindigt na minimaal zes maanden. Dan wordt de pilot geëvalueerd door de betrokken partijen. Ze hopen na een succesvolle pilot, het concept landelijk in te zetten. De bewoners van Pijnacker-Nootdorp krijgen eind augustus via de post bericht over het idee. Daarin leggen Avalex en ‘Afval loont’ uit wat de bedoeling is en starten ze gezamenlijk een campagne.

Jørgen wil met zijn concept bij de mensen een verandering in de manier van denken bereiken. Een ‘gevolutie in afvalland’ noemen ze het zelf: “Afvalbezitters moeten afvalverzamelaars worden. We willen mensen ook bewust maken van het duurzame en milieubewuste karakter van afvalverzameling. Nog steeds belandt veel afval in afvalovens, terwijl recycling op meerdere manieren veel lucratiever is. Ook willen we bereiken dat mensen bijvoorbeeld zwerfaval eerder oprapen. Nu is het namelijk geld waard!”

Sportverenigingen

Een nobel concept, met enkel alleen voordelen lijkt. Toch kwam er een kritische noot vanuit de lokale sportverenigingen die papier inzamelen en daarmee maandelijks de clubkas spekken. “Deze groep hebben we pro-actief benaderd en daar zijn we mee om de tafel gaan zitten. Het heeft geresulteerd in een positieve grondhouding. Zij krijgen de garantie dat hun inkomsten gedurende de pilot over dezelfde periode als in 2010 niet lager zal zijn. Wij verwachten dat die garantie helemaal niet nodig is. Doordat we betere tarieven dan nu betalen en niet alleen voor papier, denken wij dat ze juist meer geld gaan verdienen,” licht Jørgen toe. “Ieder individu kan ook zijn of haar pasje op de naam van een sportvereniging zetten. Zo kunnen jonge clubleden ook een bijdrage leveren door afval in te zamelen, te scheiden en af te leveren.”

Binnenkort dus in Pijnacker-Nootdorp, geld verdienen door afval te scheiden en in te leveren. De oude inzamelingsmethode van Avalex blijft natuurlijk gewoon van kracht. Toch hopen ze dat ‘Afval loont’ bij de inwoners van Pijnacker-Nootdorp aanslaat en men bewuster wordt van de waarde van afval. “Het mooiste effect zou zijn dat bewoners van buurtgemeenten met een schuin oog naar Pijnacker-Nootdorp kijken en het oneerlijk vinden dat jullie wel geld krijgen voor afval en zij niet. Een mooi uitgangspunt”, besluit de ambitieuze groene ondernemer.

Beoogde inzamelingspunten

In de gemeente kun je straks bij zes filialen terecht om gescheiden afval in te zamelen. Dit kan op het Gouden Rijderplein in Delfgauw, De Sportlaan, Het Baken en Keijzershof in Pijnacker en bij de oude brandweerkazerne en De Poort in Nootdorp.

> afvalloont.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant