Vragen over komst patiënten Oranjehofje

Actueel 245 keer gelezen

Pijnacker - De komst van een groep psychiatrische patiënten en ex-verslaafden naar het Oranjehof in Pijnacker roept veel vragen op, zo blijkt uit de telefoontjes die binnenkomen bij woningcorporatie Rondom Wonen.

“Dat is alleen maar fijn, want zo kunnen we mensen goed informeren”, zegt Sabine Funneman van de stichting Fonteynenburg. Onze redactie heeft ook een paar vragen neergelegd bij stichting Fonteynenburg, Rondom Wonen en de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Want als er nog onduidelijkheid bestaat onder wijkbewoners, dan kun je je immers afvragen of de communicatie in het voortraject wel voldoende is geweest. Wist de gemeente eigenlijk wel van de komst van deze bewoners?

Ron Penning, woordvoerder van de gemeente: “Rondom Wonen heeft ons van te voren gemeld hoe zij de buurt zou informeren. De gemeente was dus op de hoogte. Omdat het in eerste instantie eigendom en nieuwe bewoners van Rondom Wonen betreft, zijn zij de eerstverantwoordelijke voor de informatievoorziening aan de directe omgeving.”

Telstar Online heeft uitgezocht dat bij slechts 45 woningen rondom de Oranjehof uitnodigingen in de bus zijn gedaan voor een bijeenkomst afgelopen zaterdag. Daar zijn circa 15 mensen naar toe gekomen. Rondom Wonen en Fonteynenburg heeft het handjevol mensen daar toegesproken. Volgens Sabine Funneman was het gesprek positief.

Individuele problemen

Om wat voor mensen gaat het precies? “Mensen met een psychiatrische achtergrond die ook een licht verstandelijke beperking hebben. Een enkeling heeft in het verleden met alcohol of softdrugs te maken gehad. Zij hebben soms met een verslaving te kampen, waar ze aan werken om ervan af te komen”, vertelt Sabine Funneman. De gemeente blijkt nog niet op de hoogte van de individuele problemen van de toekomstige bewoners, maar hier vindt binnenkort een gesprek over plaats. Rondom Wonen is wel op de hoogte, weet Funneman.

Speeltuin

Op onze vraag of er rekening wordt gehouden met de speeltuin aan de Hoflandstraat, die pal aan de instelling grenst, zeggen zowel Rondom Wonen als Fonteynenburg dat de patiënten geen hinder zullen veroorzaken in de speeltuin. “Het betreft doorgaans wat oudere mensen. Verder leven cliënten relatief teruggetrokken met heldere huisregels. De meeste cliënten moeten vrij intensieve dagprogramma’s volgen en zijn verplicht om rond 22.00 uur in bed te liggen. Er is ook altijd iemand van Fonteynenburg als aanspreekpunt aanwezig op locatie.”

Oranjehof

Betreft het Oranjehof een open- of gesloten instelling? “Het zijn gewoon woningen”, zegt Funneman “Cliënten van Fonteynenburg wonen zo gewoon mogelijk. In de Oranjehof is 24 uur per dag begeleiding aanwezig, zodat mensen een beroep op hen kunnen doen en zij hen kunnen helpen waar nodig. Het plan is om de 14 overige woningen ook in gebruik te nemen voor mensen met een psychiatrische achtergrond en een verstandelijke beperking. Of dat mogelijk is wordt nog onderzocht.” De gemeente bevestigt desgevraagd het open karakter van de instelling.

Bestemming

Op Telstar Online werd de vraag gelanceerd of de plannen wel in het bestemmingsplan passen. Ook deze vraag hebben we gesteld aan de gemeente. Ron Penning: “Oranjehof valt in het bestemmingsplan 'Kern Pijnacker Zuid/Zuid-Oost'. De bestemming is 'maatschappelijk'. Daaronder zijn diverse soorten maatschappelijke voorzieningen mogelijk, zoals voorzieningen voor cultuur of onderwijs maar ook zorgvoorzieningen waaronder mede begrepen zorgwoningen, aanleunwoningen en daarmee gelijk te stellen voorzieningen en dienstverlening. Dit is dus een vrij brede definitie waar de functie die Fonteynenburg er wil huisvesten zonder meer in past.” Fenneman omschrijft de bestemming als “Zorg”.

Opening in december

De stichting RIBW Fonteynenburg wilde eerder deze groep cliënten (18 bewoners, red.) aan de Oude Polderweg in Leidschenveen plaatsen. Na onrust onder omwonenden werd het project afgeblazen met als reden ‘dat het niet binnen het bestemmingsplan bleek te passen’. Een concrete openingsdatum van het nieuwe Oranjehof is inmiddels ook bekend. 20 december, zo meldt de Fonteynenburg aan onze redactie.

Psychiatrisch patiënten naar Oranjehofje

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant