Bijeenkomst over ‘behoud station’

Actueel 79 keer gelezen

Pijnacker - Hedenavond, donderdag 18 november, is in Het Prinsesje, een bijeenkomst ter oprichting van een Comité tot Behoud van het voormalige NS-stationsgebouw van Pijnacker.

Zoals bekend heeft de gemeenteraad eind vorige maand in grote meerderheid een motie aangenomen waarin het college van BenW wordt gevraagd grondig onderzoek te doen naar de mogelijkheden om het uit 1908 stammende ‘monument’ alsnog te behouden. Er zijn plannen om in het gebouw een café-restaurant te vestigen, zoals dat ook in Rodenrijs met succes gebeurt.

De motie van de gemeenteraad sprak uit dat ook ‘de samenleving’ moet laten zien en voelen, dat het ernst is met de wens tot behoud. Uit een peiling van een jaar geleden bleek dat een meerderheid van 75 procent voor behoud is en ook op de plannen voor een restaurant wordt in brede kring met instemmend geknik gereageerd. Maar nu moet het ook nog worden waargemaakt.

Wethouder Nico Oudhof is achter de schermen in gesprek met ontwikkelaar Marinol, omdat er al contracten waren aangegaan over de bouw van appartementen op de plek van het station en grondgebonden woningen op het parkeerterrein richting Willem de Zwijgerlaan. Wijziging van de plannen binnen de bestaande varianten zou volgens het college leiden tot een tekort van ruim 700.000 euro.

Verkoop van het station voor 350.000 euro zou inhouden dat er nog een tekort van 350.000 euro resteert. De sfeer in de gemeenteraad is dat er geen geld bij mag. Dus moeten er mogelijk meer woningen worden gebouwd of er moeten andere bronnen worden aangeboord. Een Comité tot Behoud van het Station zou een actie kunnen opzetten met de verkoop van obligaties of een grote loterij.

Allemaal mogelijkheden die hedenavond bij een voor iedereen vrij toegankelijke bijeenkomst aan de orde kunnen komen. Als locatie is gekozen voor een zaaltje in het Prinsesje aan de Meidoornlaan. Een historische locatie waar vroeger de paarden werden gestald van de katholieke notabelen die per koets naar de kerk kwamen.

Als de grootte van het gezelschap en de toegankelijkheid van het station het toelaten, kan vandaar via een korte wandeling wellicht een bezoekje worden gebracht aan het inwendige van het stationsgebouw!

De bijeenkomst begint om 20.00 uur en zoals gezegd is iedereen welkom! Het Prinsesje (zie streetview onder) is geadresseerd aan de Meidoornlaan maar de ingang is aan de kant van het kerkplein. (SO)


Grotere kaart weergeven

Oprichting Comité Behoud Stationsgebouw

Raad redt station toch nog

Bezwaar van Bond Heemschut is gegrond

Ernstig bezwaar tegen sloop stationnetje

Sloop station moet worden teruggedraaid

Deze maand beslissing stationsgebouwtje

Gemeenteraad weet niet wat er leeft

Stationsgebouw gaat plat!

Stemmen Stationspoll geteld!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant