Stanislas Dag voor dovenschool Armenië

Actueel 39 keer gelezen

Pijnacker - Morgen, vrijdag 12 november, is de jaarlijkse Stanislas Dag. De hele school is dan in touw voor een goede doel: het vernieuwde van de verwarming in een dovenschool in Armenië.

De verwarming bestaat daar nog uit asbesthoudende materialen en moet hoognodig worden vernieuwd. Een toepasselijk goed doel, omdat de school van het Stanislas aan de Sportlaan wordt verwarmd met aardwarmte, heet water van zeventig graden, die door Ammerlaan Grond en Hydrocultuur op tweeduizend meter diepte uit de grond wordt gehaald. Ook het zwembad, het sportcentrum en de sporthal van De Viergang worden binnenkort met aardwarmte verwarmd en werken dus mee aan de Stanislas Dag.

De Stanislas Dag begint eigenlijk met een Stanislas Avond, gevolgd door een Stanislas Nacht. In de avonduren geven docenten van de school les over hun passie: jazz, zeilen, wijn, provinciale politiek, zeventiende eeuwse letterkunde, enzovoort. Voor minimaal een knaak kan iedereen die dat wil - ook van buiten de school dus – de passielessen bijwonen. Dat kan donderdagavond van 21.00 tot 23.00 en vrijdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur. Het volledige overzicht van de lessen staat onderaan dit artikel.

Lessenmarathon

Als de passielessen ophouden gaat een nachtelijke lessenmarathon nog door. Leerlingen van 5 havo en 5 vwo leven zich een nacht lang uit met alles omtrent aardewarmte en tal van andere interessante zaken. Studenten van de TU komen langs om met de leerlingen tot in de kern van de aarde en de aardwarmte door te dringen.

Ook de mensen van Ammerlaan Grond en Hydrocultuur verlenen hun medewerking. Zij hebben hun nek uitgestoken om op zoek te gaan naar verborgen energiebronnen die anders dan bij het verbranden van fossiele brandstoffen geen CO2-uitstoot geven. Het is heel duur om de aardwarmte naar boven te halen maar als je de bron eenmaal hebt, heb je geen last meer van stijgende energieprijzen! De lessenmarathon mondt vroeg in de morgen uit in een duik in het warme zwembad gevolgd door een heerlijk ontbijtje.

Sponsorloop

Terwijl de oudere leerlingen van hun ochtendslaap genieten, gaan de brugklassers van start met hun sponsorloop. Zij werken zich vanaf 10.00 uur rond de velden van DSVP in het zweet voor hun leeftijdgenoten in Armenië. Hoe meer rondjes ze lopen des te beter het is voor de opbrengst.

Viergang

Het middagprogramma begint om 12.30 uur. Dan start in de aula een markt met van alles en nog wat voor het goede doel. Je kunt gamen, hamburgers eten, allerlei hebbedingetjes aanschaffen en naar Pijnackerse traditie zijn er volop planten, bloemen, groenten en frui te koop. Voor scherpe prijzen!

In het zwembad wordt watervolleybal gespeeld voor het goede doel en ook het sportcentrum De Viergang – sporthal, fitnessruimte en aerobiczaal – wordt volop benut. De LO2-leerlingen, die gespecialiseerd zijn in Lichamelijke Opvoeding, hebben allerlei leuke spelen en spellen bedacht.

Dienstenveiling

Tijdens de markt wordt ook een zogenoemde dienstenveiling gehouden. Leerlingen, hun ouders en ook anderen bieden aan een avondje op te passen, de tuin eens goed onder handen te nemen, de auto te wassen, de hond tijdens de vakantie uit te laten. Een kapster biedt een knipbeurt aan en een verzekeringsagent een check van het verzekeringspakket, enzovoort. Je kunt bieden op zo’n dienst en daar vervolgens gebruik van maken. Allemaal voor het goede doel! Los daarvan is zo’n veiling al een happening op zich!

Optreden Chel C-D

De diverse programma-onderdelen duren tot 15.00. Daarna wordt de Stanislas Dag afgesloten met een spetterend optreden van de zangeres Chel C-D die ook bij de Oranjefeesten in de Grote Tent heeft opgetreden.

Iedereen is welkom om de Stanislas Dag mee te maken. Het is meteen een goede gelegenheid om de school en de mensen te leren kennen. Wie niet in de gelegenheid is om te komen, maar toch het goede doel wil steunen, kan desgewenst een gift overmaken naar de Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië, Raborekening 1092 36 847 onder vermelding van ‘dovenschool’. Alles is er op gericht om ook de school in Armenië weldadig warm te krijgen. Het motto van de dag is daarom: Stanislas loopt warm voor Armenië!

> stanislascollege.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant