Gemeentebelangen eist excuus Buddenberg

Actueel 26 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De fractie van Gemeentebelangen eist dat burgemeester Rik Buddenberg vanavond in de gemeenteraad excuses maakt voor “het onnodig en onterecht in diskrediet brengen van de naam van fractievoorzitter Geurt Visser”.

Visser zou in een telefoongesprek met een NRC-journalist op vrijdag 1 oktober geheime cq vertrouwelijke informatie over de geplande Pijnackerse woonwijk AckersWoude naar buiten hebben gebracht. In antwoord op vragen van Eerlijk Alternatief die vanavond aan de orde komen, schrijft de burgemeester: “De informatieverstrekking (door Visser red.) betreft het noemen van componenten die in de onderhandelingen met de marktpartijen een rol spelen. Dit, terwijl er in de besloten vergadering (over AckersWoude red.) is afgesproken dat er geen enkele informatie over hetgeen is besproken naar buiten zou worden gebracht. Dus alles wat in de commissie is besproken, was geheim.”

Als Eerlijk Alternatief vraagt: “Is er nu wel of niet vertrouwelijke informatie doorgegeven aan de pers?”, schrijft de burgemeester:

“Ja er is informatie over AckersWoude door de heer Visser met de pers gedeeld.”

De burgemeester voegt daar aan toe dat door de verstrekte informatie geen nadelige gevolgen zijn ontstaan voor de onderhandelingspositie van de gemeente ten opzichte van de projectontwikkelaars van AckersWoude.

Fractievoorzitter Geurt Visser van Gemeentebelangen zegt desgevraagd dat hij zeer ontstemd is over de antwoorden van de burgemeester op de vragen van Eerlijk Alternatief. “Ik krijg nog een schop na terwijl ik van het begin tot nu toe heb gezegd en blijf zeggen, dat ik slechts in algemene termen over AckersWoude heb geantwoord op vragen van de journalist van de NRC. De journalist heeft zelf later gezegd dat ik geen bedragen heb genoemd. De relatie met de 12 miljoen Pijnackers geld in IJsland heb ik genoemd, maar dat is gewoon bekende informatie: de gemeente kreeg geld terug van het grondbedrijf van AckersWoude en heeft toen tijdelijk 12 miljoen in IJsland gestald. Daar is niets vertrouwelijks aan. Ik ben van mening dat wethouder Peter van Haagen en de burgemeester Rik Buddenberg veel te snel naar een veel te zwaar middel hebben gegrepen. Men verwijt mij dat ik daarna meteen de zaak naar buiten heb gebracht. Dat is niet waar: ik heb pas via twitter een bericht verstuurd over een mogelijk vooronderzoek, toen andere gemeenteraadsleden ervan op de hoogte waren gesteld, dat een fractievoorzitter mogelijk vertrouwelijke informatie verstrekt zou hebben. Ik wilde er niet geheimzinnig over doen dat ik dat was. Ook al omdat ik me helemaal van geen kwaad bewust was. Ik had en heb dus niets te verbergen.”

De fractie van Gemeentebelangen zet ook grote vraagtekens bij de wijze waarop het vooronderzoek is gehouden. Een communicatiemedewerker van de gemeente heeft de NRC-journalist gebeld. De journalist heeft vorige week desgevraagd tegenover de Telstar verklaard, dat de communicatiemedewerker wel vroeg wat Geurt Visser zoal over AckersWoude had gezegd, maar daarbij niet aangaf dat het om een vooronderzoek ging inzake mogelijke verstrekking van vertrouwelijke informatie.

De fractie van Gemeentebelangen neemt de zaak zeer hoog op. Men vindt dat de naam van Geurt Visser en de fractie als geheel door de naar hun oordeel onbezonnen actie van de burgemeester ernstig in diskrediet is gebracht. De fractie vindt daarom dat de burgemeester zijn excuses moet aanbieden en dient te verklaren dat Geurt Visser geen vertrouwelijke informatie heeft verstrekt aan de NRC. Afhankelijk van het verloop van de raadsvergadering van vanavond bezint Gemeentebelangen zich op mogelijke verdere politieke en juridische stappen. (SO)

Geurt Visser ontkent lekken aan het NRC

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant